Man in Gents ziekenhuis overleden na healingbijeenkomst in Zeeuws-Vlaanderen

Een Nederlandse politieagent.
ANP XTRA Een Nederlandse politieagent.
Een man is vanochtend in een Gents ziekenhuis overleden nadat hij een healingbijeenkomst in een huis in het Nederlandse IJzendijke (Sluis, in Zeeuws-Vlaanderen) had bijgewoond.  De politie doet onderzoek bij Iboga-Farm in IJzendijke, dat op zijn website meldt te staan voor ‘spirituele groei’. Daarbij biedt het onder meer ceremonies aan met ayahuasca, in Nederland en ons land een verboden middel.

Nadat het slachtoffer afgelopen nacht onwel was geworden, is hij door bekenden naar het ziekenhuis in Oostburg (Sluis) gebracht. Daar hebben verpleegkundigen hem gereanimeerd, waarna hij per traumahelikopter naar Gent is gebracht, waar hij overleed. Een 36-jarige man uit Terneuzen is vanochtend aangehouden.

Zowel de ziekenhuisparking in Oostburg, waar de auto is gestopt, als de woning in IJzendijke zijn ‘plaats delict’. Dat betekent dat de plekken zijn afgezet voor minutieus sporenonderzoek. “De man is vannacht door bekenden met een auto naar het ziekenhuis gebracht”, vertelt politiewoordvoerster Mireille Aalders. "De verklaringen van de getuigen waren tegenstrijdig. Er is sprake van verdachte omstandigheden. Daarom is besloten sporenonderzoek te doen in de woning waar de healingbijeenkomst is geweest, als de plek voor het ziekenhuis waar de auto is gestopt. Daar is onderzoek gedaan in de auto.”

Bij de healingbijeenkomst zijn hallucinerende middelen gebruikt. Mogelijk is dat de oorzaak van het overlijden, aldus de politie. "Maar daarnaar wordt nog onderzoek gedaan”, aldus Aalders. Een 36-jarige man uit Terneuzen is vanochtend aangehouden als verdachte van betrokkenheid bij het incident. De familie van het slachtoffer is nog niet in kennis gesteld, dus over zijn identiteit doet de politie geen verdere mededelingen.

Ook het Nederlandse parket wil niet veel kwijt over de zaak. Wel meldt het Openbaar Ministerie (OM) dat de 36-jarige verdachte vast zit in beperking. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat en niet met familie, vrienden of bekenden. Waarvan hij wordt verdacht zegt het OM niet. Het meldt wel “dat veel nog moet worden uitgezocht’”.

Warrior Retreat

De organisatie Iboga-Farm is gevestigd in IJzendijke en ‘staat voor spirituele groei’, zo meldt de website. De agenda op de website vermeldde woensdag onder meer een ‘Warrior retreat’ van maandag 23 tot en met woensdag 25 september.

Een van de onderdelen van de Warrior Retreat is een ayahuasca-ceremonie. ‘Bij de Iboga-Farm (Nederland) werken we met diverse Ayahuasca brouwsels, die de psycho actieve stof dimethaltryptamine (DMT) bevatten gecombineerd met een MAO- remmer die Harmine/ Harmaline bevat’, schrijft Iboga-Farm op zijn website. Een ander onderdeel is de Changa-ceremonie. Changa is een kruidenmix die je kunt roken; ook dit bevat DMT. De politie heeft het terrein rond Iboga Farm afgezet.

Het verslavingsinstituut Jellinek omschrijft ayahuasca als een Zuid-Amerikaanse hallucinerende drank. Een van de werkzame stoffen in ayahuasca is DMT, wat op lijst 1 van de Nederlandse Opiumwet staat. Dat betekent dat het bezit, de bereiding en de verkoop van DMT verboden is. Het is dus verboden om ayahuasca te bezitten, al is het gebruik op zich niet strafbaar.

De Santo Daime-kerk,  een kerk met wortels bij de indianen van het Amazonewoud, was jarenlang een uitzondering: op basis van vrijheid van religie waren ayahuasca-ceremonies daar wel toegestaan. Maar sinds vorig jaar mag ook deze kerk in Nederland zulke sessies niet meer houden. Volgens de website Drugs en Uitgaan is het aanbieden van ayahuasca om therapeutische redenen strafbaar.

Allerlaatste moment

Eerder dit jaar kwam een 31-jarige Hongaar om het leven nadat hij in Eersel (Noord-Brabant), een gemeente niet ver van de grens met Retie,  had deelgenomen aan een healingceremonie waarbij ayahuasca was gebruikt.  Dat overlijden is destijds niet naar buiten gebracht.  De feiten kwamen aan het licht, nadat de politie eind april binnenviel bij een nieuwe healingsessie in Eersel. De twaalf aanwezigen waaronder een Italiaanse en een Spanjaard werden opgevangen.  Organisatoren van zulke bijeenkomsten adverteren op  internet. Wie zich opgeeft, krijgt pas op het allerlaatste moment een locatie te horen. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ron Leclerc

  In Bolivië drinkt met levend fijn gemixte kikkers. Men is er ook van overtuigd dat dit heilzaam is. Dus hoe dwaas kan men zijn, ayahuasca is gewoon psychotroop vergif.

 • Fred Fourgon

  Ja en als je een sigaret opsteekt op een terras in open lucht word je verketterd. Maar drugs zijn geen probleem. Pamper maatschappij zet de wereld op z'n kop en er zijn er altijd wel die erin trappen.

 • Ilse De Vis

  Ik heb een literaire studie gedaan naar ayahuasca en het is bewezen doeltreffend te zijn tegen depressie, angsten en verslavingen. Ayahuasca is compleet ongevaarlijk ALS dit niet gecombineerd wordt met andere middelen (zelfs geen aspirine). Mensen die toch dit risico nemen... eigen fout.

 • rik pieters

  ayahyasca is heerlijk je komt jezelf tegen soms is dat pijnlijk

 • Norbert Thieren

  We zijn 2019, mensen trap toch niet meer in al die kwakzalverij!