Man die wapen op toeristen richtte en neergeschoten werd, vraagt strafvermindering: “Psychose door cocaïne”

M. werd uitgeschakeld omdat hij de bevelen van de politie negeerde.
JEW M. werd uitgeschakeld omdat hij de bevelen van de politie negeerde.
De Griekse Gentenaar N.M. die onder invloed van alcohol en cocaïne met een alarmpistool zwaaide in de Vlaanderenstraat vraagt in beroep een strafvermindering. Hij werd veroordeeld tot veertig maanden cel mede omdat hij al eens voor gelijkaardige feiten veroordeeld was. Maar de verdediging vindt de straf te zwaar. “Hij heeft nu een laag risicoprofiel.”

In de nacht van 14 op 15 augustus 2016 stond er weinig rem op het middelengebruik van N.M. Op een festival dronk hij heel wat alcohol en gebruikte hij XTC en cocaïne. Hij bleef in de buurt slapen, maar de dag nadien had hij nog steeds bijzonder hoge concentraties drugs en alcohol in de bloedbanen. Zo hoog zelfs dat hij uitzinnig de straat op liep met een alarmpistool. M. richtte het wapen op voorbijgangers en vuurde schoten af in de lucht, waardoor er chaos en paniek ontstond.

De politie probeerde de kennelijk verwarde M. te ontwapenen, maar hij luisterde niet naar hun aanmaningen. Toen hij in de richting van een terras mikte, openden ze het vuur op hem. Een kogel kwam onder andere vlakbij zijn ruggengraat terecht en M. kroop door het oog van de naald, maar overleefde de schietpartij.

Hallucinant

“Hij kwam door de cocaïne in een psychotische toestand”, verklaart advocaat Jef Vermassen, die in beroep een strafvermindering vraagt voor M. “Hij dacht dat zijn vriendin gegijzeld was en dat hij haar moest bevrijden. Dan dacht hij dat de gijzelaars haar alleen zouden laten gaan als hij dood was.” Om dat te staven, haalt Vermassen verklaringen van getuigen aan die zeggen dat M. vooral ter plekke rond zijn as draaide, dat het schuim op zijn mond stond en dat zijn pupillen erg groot waren. M. had alle deuren in zijn gebouw opengeschopt op zoek naar zijn vriendin.

Die verklaring was voor de rechter in eerste aanleg niet voldoende. M. heeft namelijk in 2014 al een veroordeling gekregen voor gelijkaardige feiten en een psycholoog zag geen oorzakelijk verband tussen een mogelijke psychose en de gebeurtenissen. M. kreeg een celstraf van veertig maanden. “Hij gebruikt geen alcohol meer en al helemaal geen drugs”, volgens Vermassen die beroep aantekende om een lagere straf te vragen. “Hij heeft ook de zorg van twee kinderen op zich genomen nu hij mindervalide is. Hij heeft nu een laag risicoprofiel.” “De feiten op zich zijn hallucinant en lijken een straf van veertig maanden te verantwoorden”, antwoordde de procureur-generaal. “Het valt niet uit de lucht.” Uitspraak op 22 oktober.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Piet Dooremont

    Paul Philippaerts heeft gelijk. Elke druggebruiker is medeplichtig aan het in stand houden van alle criminaliteit zowel drugshandel als uit drugsgebruik voortvloeiende criminaliteit.50% van alle criminele feiten zijn drugs gerelateerd en meer dan 50% daarvan wordt toch geseponeerd. Advocaten moeten stoppen met druggebruik als verzachtende omstandigheid te gebruiken maar integendeel ze zouden zwaarder moeten gestraf worden.

  • Ben De Cock

    Nog langer in den bak steken. Sorry zo iemand hoort niet op de straat.

  • Paul Philippaerts

    De schurkenadvocaat Vermassen tovert weer een andere onweerstaanbare drang uit zijn hoed. Misdadigers met deze verschijnselen moeten onmiddellijk opgesloten worden. Ze zijn een gevaar voor de maatschappij. Hij zal veroordeeld worden en geen straf krijgen. Van Geens mag niemand naar de gevangenis want ze zitten al aan 10.000. Dus oproep aan alle schurken in Belgie zijt niet bang jullie worden niet opgesloten. Verslaafden op den dop of de ziekenkas moeten ook geen boete of gerechtskosten betalen.