Malem heeft na 30 jaar weer een schooltje naast de kerk

Opening school Malem.
Gianni Barbieux Opening school Malem.
Na 30 jaar leegstand is er weer een schooltje naast de kerk van Malem. Oorspronkelijk zou dat oude schoolgebouw een woonproject worden, maar het stadsbestuur stak daar een stokje voor. Het kon de school kopen voor 595.000 euro en stak nog eens 2,5 miljoen in de renovatie. Nu kunnen er zes klassen terecht van freinetschool Het Eiland iets verderop.

De problematiek van de kerk gaat terug naar de verkoop van de kerk van Malem in 2014. Toen bekend raakte dat kerk verkocht zou worden samen met het aanpalende schoolgebouw veroorzaakte dat een vlaag van protest in de buurt. De wijk telt veel kinderen en die zaten in een school die eigenlijk te krap was. De stad moest flink met de spierballen rollen. Schepen Decruynaere begon zelfs een onteigeningsprocedure waardoor de kerkfabriek dan toch overstag ging. Uiteindelijk kocht de stad in 2014 het oude schoolgebouw op.

Te krap

Zaterdag opende het nieuwe schoolgebouw de deuren. “We konden niet meer wachten tot volgend schooljaar en dus zijn we deze week meteen verhuisd. We zaten gewoon te krap in de oude schoolgebouw. Nu hebben we hier zes klassen voor de lagere school. Eigenlijk verdubbelen we het aantal klassen op die manier. Ze zullen nog niet allemaal meteen in gebruik genomen worden. Er is nog ruimte om volgend jaar wat te groeien”, legt directeur Brigitte Wolff van Freinetschool Het Eiland uit. De kleuters en de STIBO ‘t Pagadderke krijgen door de verhuizing meer ruimte in de oude gebouwen. Het aantal beschikbare plaatsen stijgt er van 80 naar 120.

‘We openen vaak nieuwe schoolgebouwen, maar dit is toch wel een bijzondere”, zegt schepen Elke Decruynaere (Groen). “De aankoop van dit gebouw had toch veel voeten in de aarde. We zijn nu dubbel zo blij straks dit lintje te kunnen doorknippen. Deze uitbreiding is broodnodig in de Brugse Poort.”

De kerk naast de school is intussen al sinds 2015 eigendom van de Circusplaneet. De school zal de kerk kunnen gebruiken voor activiteiten en de Circusplaneet kan terecht in de nieuwe refter die ook voor de rest van de buurt open staat.

Investering van 2,5 miljoen euro

“Na 30 jaar was er meer nodig dan een opfrisbeurt. Er is bijna anderhalf jaar gewerkt, en zo’n 2,5 miljoen euro geïnvesteerd om een duurzaam, eigentijds en toegankelijk schoolgebouw te realiseren. De noden van de kinderen staan op de eerste plaats. Zij moeten zich hier thuis voelen, in de beste omstandigheden les krijgen, en zich kunnen uitleven op de avontuurlijke speelplaats”, aldus schepen van facility management Annelies Storms (sp.a).

Van het oude schoolgebouw werden enkele bijgebouwen gesloopt en vervangen door een nieuwbouwvleugel. In die vleugel bevindt zich onder andere de keuken en de polyvalente refter met vloerverwarming en een groendak. De oude schoolvleugel kreeg een nieuwe leien dak. Er werd een nieuwe vloer geplaatst en het houten buitenschrijnwerk werd volledig vernieuwd. Verder werd ook een lift, twee betonnen trappen, akoestische inkleding en nieuw sanitair aangelegd. En uiteraard kregen de buitengevels een likje verf...in het wit, de karakteristieke kleur van de wijk.

Opening school Malem.
Gianni Barbieux Opening school Malem.
Opening school Malem.
Gianni Barbieux Opening school Malem.
Opening school Malem.
Gianni Barbieux Opening school Malem.
Opening school Malem.
Gianni Barbieux Opening school Malem.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.