Maharadja is fan, nu koning Filip nog

GENTENAARS DANSEN OP INDISCH STAATSBEZOEK BELGISCHE VORSTEN

Ayla Joncheere en Tom Decuyper zijn (nog) niet extra zenuwachtig voor hun optreden in New Dehli.
Wannes Nimmegeers Ayla Joncheere en Tom Decuyper zijn (nog) niet extra zenuwachtig voor hun optreden in New Dehli.
Optreden voor koning Filip en koningin Mathilde: het is niet iedereen gegeven. Het Gentse collectief voor Indische dans 'Bollylicious' staat volgende week op de planken in New Delhi tijdens het staatsbezoek van ons vorstenpaar aan India. "Vorig jaar traden we al op op een privéfeestje van een Indische maharadja", zegt Tom Decuyper.

Als jonge tieners kregen Gentenaars Tom Decuyper, Ayla Joncheere en Laura Neyskens vijftien jaar geleden de smaak van Indische dans te pakken tijdens een workshop. "De kleurrijke kostuums en de levensvreugde die de dansen uitstralen, spraken ons meteen aan", vertelt Joncheere. Na passages bij verschillende amateurgezelschappen beslisten ze in 2013 om het professionele dansgezelschap Bollylicious op te richten om zich volledig te richten op Indische dansstijlen. Wekelijks repeteren ze een 40-tal uur om een hoog niveau te behalen.


Sindsdien is de ster van Bollylicious rijzende. Ze introduceerden de Bollywood op Vlaamse schermen met hun deelname aan programma's zoals Dansdate en So You Think You Can Dance. Het Gentse danscollectief mag ook rekenen op de steun van Alain Platel: de gerenommeerde artistieke leider van les Ballets C de la B. En hun avondvullende shows brachten hen langs verschillende zalen in België, Nederland, maar ook in New York en India.


"We hebben er al enkele tournees opzitten in India. We speelden er op festivals en voor de nationale televisiezender Doordarshan, maar ook op privéfeesten en huwelijken. Al is het soms wel improviseren in India. Zo maakten we het al mee dat er geen podium stond toen we ergens moesten optreden. Dan zie je plotseling honderden Indiërs met podiumelementen aandraven en geraakt het probleem in een halfuur tijd toch opgelost", lacht Decuyper. "We mochten er zelfs al eens dansen in het paleis van een maharadja, een Indische koning. Achteraf vertelde hij ons dat hij van ons optreden had genoten", zegt Decuyper.

De dansers van Bollylicious.
Wannes Nimmegeers De dansers van Bollylicious.

Goed voorbereid

De positieve publiciteit via de Indische vorst speelde ongetwijfeld mee in de keuze van de Belgische ambassade om een optreden van Bollylicious te programmeren tijdens het staatsbezoek van ons vorstenpaar aan India. "Extra plankenkoorts hebben we niet. Al komt dat misschien nog wel eens we op het podium staan", lacht Joncheere. De Gentenaars treden pas woensdag op, maar vertrekken vandaag al naar New Delhi. "We verwachten geen organisatorische problemen, maar we willen niks aan het toeval overlaten en ons optreden tot in de puntjes voorbereiden. Een geslaagd optreden voor ons vorstenpaar kan weer nieuwe deuren openen", beseffen Ayla Joncheere en Tom Decuyper.


Wie het Gentse dansgezelschap graag eens aan het werk ziet, kan de touragenda raadplegen via www.bollylicious.org.