Maggie De Block komt spreken over vluchtelingen, dus Voorpost komt betogen

Hoofdrolspeler in het debat morgen: opvangponton Reno aan de Rigakaai
Wannes Nimmegeers Hoofdrolspeler in het debat morgen: opvangponton Reno aan de Rigakaai
Het wordt een drukke zondag, morgen. Niet alleen is het een koopzondag, er is ook de maandelijkse Speakers Corner, om 11 uur onder de Stadshal. En het thema vluchtelingen blijkt een hete aardappel. Voorpost komt betogen.

Het officiële thema morgen is ‘vluchtelingen in Gent, de terugkeer van de Reno’. Die Reno, het opvangponton voor vluchtelingen, ligt al terug aan de Rigakaai en wordt klaargestoomd voor gebruik. In principe zullen de eerste vluchtelingen er op 15 december hun intrek nemen, en er zullen er snel 250 zijn, mannen, vrouwen en gezinnen. In 2016 kwam die boot ook al eens anderhalf jaar naar Gent, en dat verliep zonder incidenten.

Maar in Bilzen, in Zuid-Limburg, werd intussen een asielcentrum-in-opbouw in brand gestoken, wat ook nog eens op gejuich werd onthaald op sociale media. Sindsdien krijgt de Reno politiebewaking. Toch heeft Gent nog steeds vertrouwen in een goede opvang van vluchtelingen, in samenwerking met organisaties en vrijwilligers.

Maggie De Block, minister van Asiel en Migratie, Evert Jan Witteveen, regiodirecteur van Fedasil, Rudy Coddens, schepen van Sociale Zaken, en nog enkele anderen schuiven zondagochtend rond de tafel voor Speakers Corner. Er is ook een getuigenis van een vluchteling voorzien, van Zaid Al-Shamity. Maar dat is niet naar de zin van de mensen van Voorpost. Die komen betogen tegen wat zij het ‘importeren van armoede en problemen’ noemen, en de goed-nieuwsshow die rond het thema wordt gevoerd.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Clarisse De Cock

    Een gevangenisboot men moest zich schamen, precies dat vluchtelingen misdadigers zijn.

  • Rita Vanlerberghe

    "Gent heeft vertrouwen..." ??? Wie is Gent ??? "Gent" is de bevolking van dit grondgebied, niet de mooipraters van het stadhuis. En de bevolking heeft helemaal geen vertrouwen, laat dat duidelijk zijn.