Machar Van Geyt overleden

Machar Van Geyt las in januari nog zijn wensen voor Gent voor op 'Speakers Corner, de Mooiste Nieuwjaarsgroet'.
KOS / Jacqueline Dumortier Machar Van Geyt las in januari nog zijn wensen voor Gent voor op 'Speakers Corner, de Mooiste Nieuwjaarsgroet'.
In Gent is Machar Van Geyt onverwacht overleden. Machar was een rasecht Gentenaar, bekend van zijn gedichten en cursiefjes, maar ook als acteur en imitator oogstte hij in zijn jongere jaren veel lof. Machar werd in december 71, en kreeg af te rekenen met hartproblemen.

Machar Van Geyt was afkomstig uit Gentbrugge, verkaste op zijn tiende naar Ledeberg, en bracht zijn volwassen leven door aan de Coupure. Hij is dus nooit uit Gent weggeweest. Hij had een administratieve job bij het OCMW, maar was van 1995 tot 1999 ook terug te vinden op het stadhuis, toen hij op het kabinet van Jaak De Poorter werkte, toen schepen van feesten en sport. Daarnaast was hij ook actief in de journalistiek, onder meer voor het Zondagsblad en tijdschriften als Blik en De Dulle Draak.

Acteur en auteur

Maar Van Geyt was vooral bekend als acteur en auteur. Bij de Ledebergse toneelstudio Achilles Mussche acteerde hij in 1978 in Groenten uit Balen van Walter van den Broeck In 1981 schreef hij zelf een toneelstuk, ‘Beslag op loon’. Ook Monologen behoorden tot zijn repertoire, en hij schreef zelfs liedjes. Er werden twee cd’s met zijn nummers uitgebracht. Maar wat hem het meest bezig hield, was schrijven. Cursiefjes over het Gentse leven vloeiden vlotjes uit zijn pen. In 1988 publiceerde hij zijn eerste bundel, waarna er nog vier volgden. In 2003 bracht hij een cd uit waarop hij voorlas uit eigen werk. Ook op de Gentse Feesten was hij een graag geziene en vaste gast.

Machar sukkelde met zijn gezondheid en kwam de laatste jaren minder buiten. Op het jaarlijkse evenement van ‘De mooiste Gentse nieuwjaarsgroet’ bracht hij wel steevast een zelf geschreven stuk. Ook afgelopen januari was hij er nog bij.

Er wordt afscheid genomen van Machar Van Geyt op zaterdag 16 februari om 9 uur in het crematorium van Lochristi.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • carine osselaere

    Dit is wel efkes verschieten. Het ga je goed Machar... nu ben je bij Chris en Gerard ....