Lübeckstraat gaat tegen de vlakte

OUDE WOONSITE WORDT MOGELIJK SCHAKEL IN DISTRIBUTIECENTRUM

Afbraakwerken in sociale woonwijk Lübeckstraat in Gent.
Foto James Arthur Afbraakwerken in sociale woonwijk Lübeckstraat in Gent.
Achter meubelzaak Weba is de sloop gestart van de oude sociale woningen van de Lübeckstraat. Die wijk staat sinds eind 2016 leeg nadat alle bewoners - vaak bejaarden - uit hun woningen werden gezet en een nieuwe stek kregen. Het terrein krijgt een tijdelijke invulling in afwachting van haar permanente functie.

Een aannemer is begonnen met de ontmanteling van de kleine huisjes aan de Lübeckstraat. Alle ramen, deuren en dakgoten worden verwijderd. De eigenlijke sloop volgt later. Die zal nauwgezet moeten gebeuren, want er is met zekerheid asbest aanwezig in de oude huisjes uit de jaren 50 en 60. Er is inmiddels een studie uitgevoerd waaruit blijkt dat de schouwen van bijna alle huizen uit cementvezel bestaan en dus asbest bevatten. Zelfs de wanden van enkele huizen bevatten asbest. Bovendien blijft basisschool de Toverstaf achteraan de wijk nog open. Dat maakt voorzichtigheid extra aangewezen.


De stad heeft nog steeds geen duidelijkheid geschonken over wat er precies op die plek moet komen. "Er is ruimte voor economische activiteit voorzien. We zijn daar de voorbije maanden met de omliggende bedrijven over gaan praten", zegt schepen van stadsontwikkeling Sven Taeldeman. "Momenteel zijn enkel de grote lijnen uitgetekend voor de ruime omgeving van de Afrikalaan. Aan het water van het Handelsdok komt er woongelegenheid met het project 'De Nieuwe Dokken'. Hoe dichter we bij de spoorweg komen, hoe meer de nadruk zal liggen op bedrijven. Door met de bedrijven te gaan spreken willen we zorgen dat ze vroeg op de hoogte zijn van onze plannen en eventuele bezorgdheden beantwoorden", aldus Taeldeman.

Distributiecentrum

De stad heeft eerder zelf te kennen gegeven dat het terrein een optie is om dienst te doen als stek voor het distributiecentrum, meer bepaald als noordelijke uitvalsbasis. Van daar zouden leveringen voor de binnenstad dan verdeeld worden over milieuvriendelijke kleine vrachtwagens. "Maar ik kan momenteel niet zeggen dat het distributiecentrum daar zal komen", aldus Taeldeman.


Het zal nog zeker tot 2020 duren dat het terrein braak blijft liggen. Wel denkt de stad na over een tijdelijke invulling van de site. "We willen het terrein een nuttige functie geven. Volkstuintjes kunnen een mogelijkheid zijn als dat gedragen wordt door de buurt - er is nog bewoning aan de Scandinaviëblokken. Daarvoor moeten we wel nagaan of de grond schoon genoeg is om dat toe te laten."