Loods 23: stukje vergeten geschiedenis opnieuw tot leven gewekt

Voorhaven Gent: 35.000 vierkante meter extra woningen en bedrijven op 25 jaar tijd

Dirk Valvekens aan Loods 23.
Didier Verbaere Dirk Valvekens aan Loods 23.
Op de Voorhavenlaan in Gent werd afgelopen zaterdag Loods 23 opgeleverd door projectontwikkelaar Locus Develeopment. Zaakvoerder Dirk Valvekens investeerde er de laatste 25 jaar zo’n 80 miljoen om drie oude katoenloodsen uit de 19de eeuw van de ondergang te redden. In Loods 23 is plaats voor 16 bedrijven en 24 riante lofts.
Loods 23 in de Gentse Muide aan de Voorhavenlaan.
Didier Verbaere Loods 23 in de Gentse Muide aan de Voorhavenlaan.

Zaakvoerder Dirk Valvekens redde er drie, ondertussen beschermde, 19de eeuwse katoenloodsen van de afbraak door de stad Gent. Vandaag krijgen deze loodsen een nieuw leven in de volkse wijk Muide Meulestede. “In de jaren ’90 was het Gentse havenbedrijf begonnen met de afbraak van de oude katoenloodsen om er nietszeggende KMO-units neer te poten. Samen met mijn vriendin was ik toen op zoek naar een geschikt pand om er een loft in te richten. We werden verliefd op deze manier van wonen toen we als biologiestudenten de wereld rondreisden naar seminaries en congressen voor onze thesis. In New York zagen we onze droomloft en dat wilden we ook in Gent realiseren”, zegt Dirk Valvekens (56). Loods 23 is ondertussen het zevende project van de ondernemer in deze wijk.

Geklasseerd

In de verpauperde wijk aan de voorhaven in Gent vond hij een oud pand dat hem geschikt leek voor zijn doelen. “Met amper 10.000 Belgische frank (250 euro) konden we toen een optie nemen op een gebouw aan de New-Yorkstraat. De stad was er de oude loodsen aan het afbreken. Die werden nog gebouwd door Emiel Braun. De voormalige stadsingenieur bouwde de katoenhaven langs het kanaal Gent-Terneuzen voor hij in de politiek ging en burgemeester werd. Toenmalig havenmeester André De Wilde, de baas van het havenbedrijf, stond eigenlijk niet achter de plannen van de stad en had wel oren naar onze plannen om de wijk in zijn geheel op te waarderen. Hij liet de afbraak van loodsen 20 tot 23 stilleggen. Gelukkig werd in 1996 het hele gebied van de oude Voorhaven geklasseerd als beschermd waardevol gebied als één van de mooiste oude havens uit de 19de eeuw”, zegt Dirk.

Creatieve bedrijven

In Loods 20 werden toen nog de befaamde havenfeesten georganiseerd. Na de realisatie van lofts in de New-Yorkstraat richtte Dirk zijn pijlen op de katoenloodsen. In 2010 werd Loods 22 gerenoveerd. Daar huizen bedrijven uit de creatieve sector en lofts. Ook Loods 23 is nu klaar voor afwerking. 

Dirk Valvekens op het terras van één van de nieuwe lofst in Loods 23 met de torens van Gent als decor.
Didier Verbaere Dirk Valvekens op het terras van één van de nieuwe lofst in Loods 23 met de torens van Gent als decor.

“Op het gelijkvloers nemen architecten, een kinepraktijk, bedrijfjes van Game Development en andere creatieve geesten hun intrek. Boven zijn er 21 woonlofts met zicht op de oude haven en de beschermde droogdokken. De nieuwe eigenaars beginnen na het weekend met de inrichting naar eigen smaak en keuze. Ze hebben ook een prachtig zicht op de torens van Gent centrum”, legt Dirk uit. 

Onder Loods 23 realiseerde zijn bedrijf een huzarenstukje met een ondergrondse parking. “We hebben de oude fundamenten integraal vervangen door nieuwe palen in de grond”, klinkt het fier. Een oud herbouwd fundament is een knipoog naar het roemrijke bouwverleden uit de 19de eeuw. De laatste 25 jaar zorgde hij er voor één kilometer bebouwing in lofts en kantoren met meer dan 80 miljoen aan investeringen en 35.000 vierkante meter bebouwde oppervlakte. Dat is het equivalent van Flanders Expo.

Onder het gebouw kwamen nieuwe funderingen om een ondergrondse garage te maken. De 'oude' gemetste sokkels verwijzen naar het verleden.
Didier Verbaere Onder het gebouw kwamen nieuwe funderingen om een ondergrondse garage te maken. De 'oude' gemetste sokkels verwijzen naar het verleden.

Loods 20

Locus startte ondertussen met de renovatie van Loods 20. “Daar willen we meer diensten onderbrengen. Een buurtsupermarkt, een fitnessruimte, horeca en restaurants. Op het eerste verdiep komt een hotel voor toeristen en zakenmensen, ook in de sfeer van open lofts. De bouwvergunning wordt binnen enkele weken ingediend. En we blijven druk uitvoeren op de stad Gent om ook op de site van de vroegere Loods 24 eenzelfde project te realiseren. SoGent wil er een banaal woonproject neerpoten. Wij ijveren voor een open sporthal in dezelfde stijl als de beschermde loodsen. Je moet deze wijk als één geheel zien, met respect voor haar verleden”, besluit Dirk. Meer informatie: www.locus.be.

Dirk Valvekens op het terras van één van de nieuwe lofst in Loods 23.
Didier Verbaere Dirk Valvekens op het terras van één van de nieuwe lofst in Loods 23.
Het oude metalen gebinte van de loodsen werd verwerkt in de nieuwe structuur van Loods 23.
Didier Verbaere Het oude metalen gebinte van de loodsen werd verwerkt in de nieuwe structuur van Loods 23.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter van Langenhove

    Leuk dat er nog zulke gedreven ondernemers bestaan die de ziel van de stadswijken nieuw leven inblazen. Proficiat Dirk voor je jarenlange inzet. Was al zo toen we samen aan de Imov boekhouden volgden.

  • Peter David

    Fantastisch. De rest van de omgeving volgt wel.