Lichtfestival ontvangt 44 kunstenaars

PARCOURS VAN 5 KILOMETER TOONT WERKEN UIT BINNEN- EN BUITENLAND

De 7 meter hoge konijnen, een werk van de Australische Amanda Parer zullen de Oude Beestenmarkt sieren.
Foto Stad Gent De 7 meter hoge konijnen, een werk van de Australische Amanda Parer zullen de Oude Beestenmarkt sieren.
De derde editie van het Lichtfestival in Gent, van 29 januari tot en met 1 februari 2015, belooft indrukwekkend te worden. Langs een parcours van vijf kilometer tonen 44 Belgische en internationale lichtkunstenaars hun werk. "De oh's en ah's zullen overal weerklinken", zegt burgemeester Daniël Termont.

Het Lichtfestival duurt deze keer vier dagen en krijgt een langer parcours langs brede straten en grote pleinen, om meer ruimte te scheppen voor het grote aantal bezoekers. In 2011 lokte het Lichtfestival 200.000 bezoekers, het jaar erop waren dat er al 500.000, en voor deze derde editie wordt nòg meer volk verwacht. Ook de stroomschaarste kan de pret nauwelijks bederven. "In het onwaarschijnlijke geval dat het afschakelplan in werking zou treden, kan het Lichtfestival die dag niet doorgaan. Maar dat zullen we ruim een week op voorhand weten", zegt burgemeester Termont. "We hebben bekeken of we de lichten bij een stroomtekort konden dimmen, maar dat bleek technisch niet mogelijk." Wel wordt er ingezet op minder energieverbruik, door op andere plaatsen de lichten te doven en zo veel mogelijk ledlampen te gebruiken.


Ook schepen van Cultuur Annelies Storms is erg trots op het komende Lichtfestival. "We hebben er drie jaar aan gewerkt en het zal echt de moeite zijn", zegt ze. "We willen meer inzetten op kunst en cultuur op straat, en het Lichtfestival is al een schitterend voorbeeld daarvan. Het is koud en donker, de mensen blijven liever binnen, maar toch komen ze met veel plezier en in grote getale naar Gent voor het Lichtfestival. Ook heel wat toeristen zakken naar hier af, ondanks het laagseizoen. Het parcours is uitgebreid, dat was nodig voor de veiligheid, maar het laat ook toe om de mensen langs minder bekende plekken zoals het Kunstenkwartier te leiden."


De stad Gent ging ook op zoek naar lokaal talent om het Lichtfestival mee vorm te geven. "We werkten samen met dertien collectieven uit Gent. Daarmee maken we een statement dat Gent barst van het talent. Ook studenten willen we hier een platform geven om te tonen wat ze kunnen", besluit Storms.


De derde editie van het Lichtfestival belooft alvast spectaculair te worden.

Publiekstrekker

De grootste publiekstrekker wordt wellicht het Sint-Pietersplein. Op de kerk wordt een indrukwekkende videoprojectie geprojecteerd die het plein omhult door licht en muziek. Ook aan de Boekentoren in de Rozier staat iets leuks. Aan 'den djoef' kan je met een hamer op een plateau slaan. De sterkste Gentenaar kan zo zelfs de belvédère laten oplichten. Op de zijgevel van het UFO-gebouw in de Sint-Pietersnieuwstraat wordt de film Ghent in Motion geprojecteerd. De Portugese kunstenaars van Ocubo werkten samen met de Gentse schoolkinderen van De Wonderfluit voor een lichtinstallatie aan de gouverneurswoning op de Vlasmarkt. In het hartje van de stad zullen de bezoekers ook aan walvisspotting kunnen doen. Aan Portus Ganda zal af en toe een blauwe vinvis uit het water komen. Maar de vraag is: wanneer? Nog meer dieren vinden we toepasselijk aan de Oude Beestenmarkt. Daar brengen gigantische konijnen van wel 7 meter hoog een feeërieke, bevreemdende sfeer.

Sint-Pietersstation

Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw gaf ook een woordje uitleg over het Gentse lichtplan, een van zijn verantwoordelijkheden. "Het lichtplan legt accenten in de stad die je overdag niet ziet. Het is zoals een tweede laag over Gent", zegt Watteeuw. "Bovendien kunnen we in primeur meegeven dat ook de belichting aan het Sint-Pietersstation klaar is. Grondlichtbakken en projectoren van op afstand tonen het station van een andere kant. Aan het project hangt een kostenplaatje van zo'n 100.000 euro", zegt schepen Watteeuw.


De mobiliteitsschepen hoopt dat de mensen met de fiets of het openbaar vervoer naar het Lichtfestival komen. "Er zijn extra fietsenstallingen en er worden extra trams en bussen ingelegd", zegt schepen Watteeuw.