Leven op Reno: sober maar proper

PONTON KLAAR OM VOLGENDE WEEK 250 VLUCHTELINGEN TE ONTVANGEN

Yves Masscho
Alles is zo goed als klaar voor de ontvangst van de 250 vluchtelingen volgende week op het ponton Reno aan de Rigakaai. "Gent gaat meer doen dan die mensen opvangen", zegt OCMW-voorzitter Rudy Coddens. "We leren hen Nederlands, sturen hen naar de sportclub en ze mogen mee de buurt proper houden."

Het vluchtelingenponton spreekt bij sommige Gentenaars tot de verbeelding. Het idee dat de vluchtelingen hier in een luxehotel terecht komen, kan alvast doorprikt worden. Op dit ponton ga je niet uit vrije wil wonen. Anderzijds biedt het wel alle basiscomfort. "We hebben kamers voor vier personen", toont centrumbegeleider Jelle Vrielynck. "Dat betekent: twee stapelbedden, een tafel met vier stoelen, een koelkast, opbergkastjes en een ruimte met toilet en douche. Per negen kamers is er een gemeenschappelijke leefkeuken, met fornuis, afwasbakken en eettafels. De kamerindeling wordt puzzelen, maar we hebben meer ruimte dan nodig, dus er kan geschoven worden. Op de benedenverdieping zijn ontspanningsruimtes, kantoren waar maatschappelijk werkers en de dienst burgerzaken aan de slag gaan, twee verpleegposten waar twee keer per week artsen consultatie zullen houden, en een speelruimte voor kleine kinderen. De buitenruimte is zo gezellig mogelijk gemaakt, met een houten omheining, kunstgras, zitbanken en een speeltuig. Er is ook een minicontainerpark, om de bewoners meteen afval te leren sorteren. Roken op het ponton is verboden, dat moet buiten."

Yves Masscho

Dag en nacht personeel

Op het ponton werken twintig mensen. Er is dag en nacht personeel aanwezig. De vluchtelingen krijgen (van Fedasil) ongeveer 7,4 euro per dag om van te leven en 5 euro zakgeld per week. "Het grootste probleem in opvangcentra is de verveling, maar dat willen wij in Gent counteren", zegt Coddens. "Zo moeten de vluchtelingen zelf koken. We begeleiden hen naar buurtwinkels, maar daarna is het aan hen. Ook zetten we actief in op allerlei activiteiten. Ze zullen leren fietsen, kunnen naar de sportclub en culturele instellingen zoals het SMAK, Voetbal in de Stad zet zijn schouders mee onder dit project, en er zijn ook heel wat vrijwilligers van InGent die als 'buddy' een aantal vluchtelingen op sleeptouw zullen nemen om hen te introduceren in onze stad en onze levenswijze. Er zal op het ponton gewerkt worden met officiële én vrijwillige tolken, maar er zal snel en zwaar ingezet worden op Nederlands leren. Er is ook een netheidscharter afgesloten met Ivago: de bewoners kunnen - vrijwillig - helpen bij het proper houden van de buurt."

Yves Masscho

De vluchtelingen mogen vrij op en af het ponton, alleen tussen middernacht en 6 uur 's morgens moeten ze verplicht aanwezig zijn. Hun aan- en afwezigheid wordt ook nauwkeurig bijgehouden aan het loket aan de ingang van het ponton. "Op het schip gaan we vergaderingen houden per leefkeuken, om te zien wie welke initiatieven wil nemen, of waar er problemen zijn", zegt Vrielynck. "Ook wordt zo snel mogelijk een steekkaart per bewoner gemaakt met opleiding, talenkennis, interesse en hobby's, om hen via OCMW, de dienst werk en de VDAB aan een job of opleiding te helpen zodra dat kan."

Yves Masscho
Yves Masscho