Les bovenop 1 miljoen liter water

DUIZEND LEERLINGEN TREKKEN NAAR 84 ORIGINELE LOCATIES

Het vierde jaar van IVG Nederkouter bouwt een bijenhotel.
James Arthur Het vierde jaar van IVG Nederkouter bouwt een bijenhotel.
Meer dan duizend Gentse scholieren verruilden gisteren hun schoolbanken voor 84 originele leslocaties in de stad: van een watertoren met een magnifiek uitzicht tot de binnentuin van het Design Museum. Met de lesmarathon wil het stedelijk onderwijscentrum de link leggen tussen onderwijs en het dagelijks leven.

Watertoren Scheepslosserstraat:

De leerlingen van De Letterdoos genieten van het uitzicht.
James Arthur De leerlingen van De Letterdoos genieten van het uitzicht.

Binnentuin campus Ledeganck Hogeschool Gent:

Het initiatief om leerlingen op zoveel mogelijk plekken les te geven, kadert in een ludieke uitdaging die de stad aanging met Luik om uit te maken welke stad letterlijk 'de meest wijze' is. Zowel Gent als Luik hebben dit jaar immers een universiteit die precies 200 jaar bestaat. Wie het meest aantal leslocaties kan voorleggen, mag zich de winnaar noemen.


Luik organiseert de lesmarathon pas later op het jaar, maar in Gent konden meer dan duizend kinderen gisteren al les volgen op de meest uiteenlopende locaties. Zo stelde waterintercommunale Farys gisteren de deuren open van haar 50 meter hoge watertoren in de Scheepslosserstraat. Met een prachtig vergezicht over de stad en de haven kwamen de leerlingen van stedelijke basisschool De Letterdoos meer te weten over hoe het leidingwater uit de kraantjes komt. "De watertoren bevat een reservoir van ongeveer 1 miljoen liter en dient vooral als reserve voor onze grondreservoirs", verduidelijkt woordvoerder Bruno Pessendorffer. De leerlingen genoten vooral van het prachtige uitzicht. "Ik heb mijn huis kunnen zien vanuit de toren. Hier zou ik nog wel les willen krijgen", lacht Levi (11).


Ook in de binnentuin van campus Ledeganck van de Hogeschool Gent stroomden gisteren enkele klassen toe. Het vierde leerjaar van IVG Nederkouter speelde er het stuifmeelspel en maakte er zijn eigen bijenhotel. "Met zo'n mooi weer is het veel leuker om buiten les te krijgen. In onze school zouden ze ook de banken mogen buitenzetten. Het is gemakkelijker om onze aandacht bij de les te houden", lachen Osman (10) en Lucas (10). In totaal werd gisteren op 84 verschillende locaties les gegeven: goed voor een dubbele lesmarathon.

Dagelijks leven

Zowel stadsdiensten, cultuurhuizen als bedrijven stelden gisteren hun deuren open. "Ook in het Design Museum, de Ghelamco Arena en Volvo zijn er lessen", zegt Eva Verstraete van Onderwijscentrum Gent. "De lessen op locatie leggen de link tussen de leerstof en het dagelijks leven. Leerlingen ervaren wat ze in hun schoolboeken terugvinden."


Wie zich de meest wijze stad van het land mag noemen, wordt duidelijk na de lesmarathon in Luik. Al maken de Gentse leerlingen al kans op een uitstap naar Luik door hun avonturen op Instagram te posten.