Legionella-uitbraak in Evergem: zeker 11 mensen in ziekenhuis

Het AZ Sint-Lucas in Gent
BELGA Het AZ Sint-Lucas in Gent
In de regio rond het Oost-Vlaamse Evergem zijn elf mensen opgenomen in het ziekenhuis met een legionellabesmetting, een gevaarlijke bacterie die in verschillende drinkwatersystemen voorkomt. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. De oorzaak van de besmetting wordt nog onderzocht. De huisartsen in de regio zijn verwittigd en werden gevraagd attent te zijn voor de symptomen van legionella bij hun patiënten.

De patiënten kregen de eerste klachten in de periode van 29 april tot 6 mei. “Aangezien alle zieken tot nu toe in dezelfde relatief korte periode klachten zijn beginnen te krijgen, vermoeden we dat de bron van de legionellabesmetting intussen onder controle is, maar de situatie wordt van nabij gevolgd”, zegt woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

“We mogen hier geen drama van maken, maar mensen met symptomen nemen toch best contact op met hun huisarts”, reageert schepen Kathleen Depoorter (N-VA) van Evergem. “De symptomen zijn een koortsig gevoel, spierpijn en lichte hoofdpijn. Ga niet naar de spoed, maar gewoon naar je huisarts. Wanneer het om legionella gaat, kan dat met antibiotica behandeld worden. Wanneer de symptomen verwaarloosd worden, kan dat leiden tot een longontsteking. Voorzichtigheid is toch geboden.”

Oorzaak

Het agentschap probeert de bron van de besmetting te achterhalen. Vermoedelijk ligt die in de regio rond Evergem. Zo worden de patiënten bevraagd om te achterhalen op welke gemeenschappelijke plaatsen ze geweest zijn. Ook worden er stalen van de koeltorens in de Kanaalzone genomen. Resultaten zijn er ten vroegste volgende week.

“Momenteel hebben we nog geen enkele aanwijzing wat de bron van de besmetting kan geweest zijn. Dikwijls valt dat ook niet meer te achterhalen bij een legionellabesmetting van korte duur”, aldus Moonens.

Besmetting

Besmettingen met legionella gebeuren door het inademen van waternevel. De bacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Besmettingen kunnen gebeuren in onder andere bubbelbaden, apparatuur tegen apneu, via luchtkoelers, douches, of waterinstallaties die gebouwen of industriële processen koelen door vernevelen van water.

Moonens wijst erop dat het tot 19 dagen kan duren vooraleer legionella zich ontwikkelt. Het kan dus wel zijn dat er nog patiënten bijkomen die in contact zijn geweest met die bron. “Toch hoeven de bewoners van Evergem zich weinig zorgen te maken. Niet iedereen die besmet geraakt, wordt ziek. Vaak zijn het enkel oudere of kwetsbare mensen die klachten krijgen.”

Zorg en Gezondheid heeft de lokale besturen van Evergem en de aangrenzende gemeentes ingelicht. Ook de huisartsen in de regio in en rond Evergem zijn verwittigd, en gevraagd attent te zijn voor de symptomen van legionella bij hun patiënten.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy Scholaart

  drink maar gerust kraantjes water we hebben er het vandaag nog over gehad met mijn zuster, en we zijn het er beiden over eens nooit kraantjes water te drinken, en lap daar heb je het al.

 • Joery Vanwaeyenberghe

  Ik drink water van de kraan kleins af en ik leef nog. Knoflook gaat hier meer helpen dan antibiotica want die bacteriën kunnen imuun worden van antibiotica daarom is een teentje knoflook goed voor je elke dag en is goedkoper dan antibiotica.

 • Viviane Loosveldt

  Nog maar eens bewezen dat kraantjeswater ongezond is! Je weet nooit vooraf waar er iets verkeerd loopt.

 • willy Adriaenssens

  de ziekten werd destijds de veteranenziekte genoemd ,er stierf de helft van een Amerikaans bataljon aan dus helemaal niet ongevaarlijk .

 • Febe Chapin

  Ze waren net een tijdje waterleidingen aan het vervangen in Evergem/Sleidinge en deze ziekte komt voor in drinkwater.. dus het zou met niet verbazen dat er een link is.