Leefstraat? Nee, wrevelstraat

PROJECT DAT BUREN MOET VERENIGEN ZAAIT VERDEELDHEID

Alles lijkt peis en vree in de Pijndersstraat en Warandestraat, maar dat is het niet altijd.
Foto Masscho Alles lijkt peis en vree in de Pijndersstraat en Warandestraat, maar dat is het niet altijd.
Dit weekend werden een aantal Gentse straten opnieuw 'leefstraat'. Die straten worden dan voorzien van graszoden en zitbanken en auto's worden er geweerd. Gezellig, maar het veroorzaakt ook wrevel en verdeeldheid. Zoals in de Pijndersstraat en de Warandestraat. "De helft van de bewoners is voor de leefstraat, de andere helft tegen. Dat is niet goed voor onze buurt", klinkt het daar.

Als er één Gentse uitvinding is die internationaal furore gemaakt heeft, dan is het wel de leefstraat. Van heinde en verre komt men naar Gent om te kijken hoe zo'n straat georganiseerd wordt. In heel wat Nederlandse steden zijn er al zogenaamde 'droomstraten' en in andere landen werkt men aan de realisatie van een eigen versie van leefstraten.


Het concept is vrij eenvoudig. Wagens worden zo veel mogelijk geweerd uit de straat. In de plaats komt er gras waar de kinderen vrij kunnen spelen en bankjes waar volwassenen mekaar kunnen ontmoeten en een praatje slaan. De buurt heeft het zelf voor het zeggen en mag zelf feesten organiseren, al dient dat wel met respect te gebeuren voor de (nacht)rust van de omwonenden.


Vorig zomer waren er in Gent al 25 leefstraten. Dit jaar zijn alvast de Flanelstraat, Maurice Verdoncklaan, Zalmstraat, Kozijntjesstraat, Volmolenstraat en Koolkapperstraat geselecteerd. Voor de Pijndersstraat en de Warandestraat, in de schaduw van de SPE-energiecentrale aan Dok-Noord, is het nog niet zeker want het stadsbestuur moet dat nog goedkeuren. Leefstraat of niet: van de bewoners daar kwam al een waaier aan klachten. Zij zien zo'n leefstraat niet zitten.


"Die leefstraat is onze buurt enorm aan het verdelen", zegt Simonne Saelaerts die sinds 1973 in de Pijndersstraat woont. "Dit is een buurt waar nooit ruzies waren. Nu zijn er een aantal mensen voor die leefstraat, maar ook een heel aantal erg tegen. Je merkt dat dit de buurt verandert", zegt ze. "Ik ga alvast niet meedoen. Ik zet me wel voor mijn tv in de plaats."


Ook voor een ingeweken Turk die sinds 1980 in de straat woont, hoeft zo'n leefstraat niet. "Hier zijn een paar gezinnen met kinderen en die kinderen kunnen perfect in het nieuw aangelegde park om de hoek spelen. Dan heb je toch geen leefstraat nodig. Ik schat dat de straat verdeeld is in de helft voorstanders en de helft tegenstanders . Dat is écht niet goed voor deze straat."

Parkeren

Jan Vandemeulebroeke is onrechtstreeks betrokken bij de organisatie van de leefstraat. "Tegenstand is er altijd. Zeker aangezien dit ingrijpend is qua parkeercapaciteit en dat ligt bij veel bewoners toch gevoelig. Wie hier normaal parkeert, moet ergens anders naartoe. Er is een parkeerterrein in de buurt van de kringwinkel, maar we mogen dat niet gebruiken. Dat zou nochtans het parkeerprobleem in één keer oplossen. Er is misschien tegenstand, maar we merken toch ook dat heel veel gezinnen wel meedoen en hier duidelijk mee gediend zijn", zegt hij.


De stad liet recent nog een studie uitvoeren om na te gaan hoe de Gentenaars de leefstraten beleven. Daaruit bleek dat wie in zo'n leefstraat tevreden is dichter bij elkaar gebracht wordt, maar dat er steeds een groep blijft die niets met de geplande evenementen te maken wil hebben. Daardoor dreigen buurten herleid te worden tot voor- en tegenstanders.