Lancering lezersplatform ‘Gent Leest’: leestips, leesplekken en leesevenementen voor iedereen

Gent Leest zoekt lezers.
RV / Monica Monté Gent Leest zoekt lezers.
De leesgemeenschap ‘Gent Leest’ lanceert vrijdag een onlineplatform, met leestips, leesplekken en leesevenementen voor iedereen. Om de lancering te vieren worden 200 scheurkalenders verspreid over de stad, en een boekenontbijt gehouden in De Krook.

Wie graag leest kan vanaf vrijdag terecht op de website van ‘Gent Leest’. Daarop delen meer dan 540 lezers waarom ze een bepaald boek graag hebben gelezen, en leuke plekken in onze stad om te lezen. Verder vind je er een overzicht van evenementen die met lezen of literatuur te maken hebben, en van contacten in de leeswereld. Op de Facebookpagina kunnen lezers met elkaar in interactie gaan.

“Enkele maanden geleden hebben we de oproep ‘stadslezers gezocht’ gelanceerd, vertelt Nathalie De Neve van de Krook, trekker van het project. “Dat was meteen een schot in de roos. Lezen is wel degelijk hip als we het succes van Gent Leest zien. Met het platform hopen we nog meer mensen aan het lezen te krijgen. We verwelkomen steeds nieuwe stadslezers, maar leesgierigen die gewoon inspiratie willen opdoen voor een volgend boek kunnen ook op ‘Gent Leest’ terecht. Daar kunnen ze snuisteren tussen heel diverse tips, van heel diverse stadslezers.”

Van collectie naar connectie

‘Gent Leest’ wil meer zijn dan een onlineleesplatform. “Via boeken willen we contacten leggen”, stelt Nathalie. “Het gaat om meer dan tips uitwisselen, maar ook om elkaar ontmoeten. Daarom zouden we minstens twee keer per jaar samenkomen, om een lezing bij te wonen bijvoorbeeld. Er is veel isolement in onze samenleving, wij hebben de taak om mensen samen te brengen. We merken dat in de bieb, velen komen naar hier om onder de mensen te zijn, en om iets bij te leren.”

De eerste samenkomst vindt vrijdag 14 februari plaats, tijdens de lancering van het platform in de Krook. Wie wil kan langskomen voor het boekenontbijt, en de aftrap van de zoektocht naar unieke scheurkalenders. Het lezersplatform verspreidde namelijk 200 scheurkalenders met 366 leestips doorheen de stad, vooral op plekken die te maken hebben met boeken of lezen. Het gaat om een beperkte oplage, met de eerste leestips van de stadslezers. Op het plein voor de Krook zullen bezoekers grote letters vormen om de lancering te vieren, iedereen is welkom om deel te nemen.

Wie graag leest kan morgen om 9 uur naar De Krook komen voor het boekenontbijt, de stunt en de aftrap van de zoektocht.

Voor de lancering van het lezersplatform 'Gent Leest' zijn 200 scheurkalenders met 366 leestips, één voor elke dag, verspreid over Gent.
Stad Gent Voor de lancering van het lezersplatform 'Gent Leest' zijn 200 scheurkalenders met 366 leestips, één voor elke dag, verspreid over Gent.