Lancering ‘Gent Leest’ gaat samen met stunt, boekenruil en zoektocht

In menselijke letters werden de woorden 'Gent Leest' geformuleerd, speciaal voor de lancering van het leesplatform.
Wannes Nimmegeers In menselijke letters werden de woorden 'Gent Leest' geformuleerd, speciaal voor de lancering van het leesplatform.
Het lezersplatform ‘Gent Leest’ staat sinds vandaag online. Om dat in de kijker te zetten, werd een mensensculptuur, een boekenruil en een zoektocht georganiseerd aan De Krook.

Op de nieuwe website ‘Gent Leest’ staan boekentips, leesplekken, literaire evenementen en nieuwtjes van de stad. Sinds de oproep in september hebben 555 Gentenaars zich aangemeld als stadslezer. Honderd daarvan hebben intussen 280 leestips toegevoegd aan de website. Om de lancering van de site te vieren, werd een stunt georganiseerd aan De Krook. De woorden ‘Gent Leest’ kwamen tot leven op het moment dat de deelnemers op de letters gingen staan die uitgetekend stonden voor de bibliotheek.

Erna vond een boekenruilmoment plaats. Burgemeester Mathias De Clercq ruilde het boek ‘Van mening verschillen’ van Ruben Mersch voor een kopie van ‘Pleidooi voor de zonde’ van Erwin Mortier, niet toevallig boeken van Gentse schrijvers. “Ik ben een fervente lezer”, zegt De Clercq. “Elke avond voor het slapengaan duik ik nog eens mijn boek binnen. Ik heb dat nodig, als balsem voor de ziel.” Gezien de burgemeester al heel wat boeken verslonden heeft, werd hij zelf ook een stadslezer. Zijn boekentips zijn vanaf vandaag te vinden op ‘Gent Leest’.

Daarbovenop werden tweehonderd scheurkalenders verspreid over de binnenstad. “Deze werden verstopt op honderd locaties”, geeft Sami Souguir, schepen van Cultuur, aan. “De kalender bevat 366 boekentips, eentje voor elke dag van het jaar. Wie zoekt, die vindt.”

Fervente lezers ruilden hun eigen boek om voor het exemplaar van een andere lezer.
Wannes Nimmegeers Fervente lezers ruilden hun eigen boek om voor het exemplaar van een andere lezer.
Doorheen de stad werden tweehonderd scheurkalenders verspreid, voor de lancering van Gent Leest.
Stad Gent Doorheen de stad werden tweehonderd scheurkalenders verspreid, voor de lancering van Gent Leest.