Laatste veldslag neuzenoorlog gestreden?

VERKOPER CARL DREIGT VERGUNNING VOORGOED TE VERLIEZEN

De politie komt bij Bakkerij Himschoot de voorlopige beslissing van het stadsbestuur afleveren.
Wannes Nimmegeers De politie komt bij Bakkerij Himschoot de voorlopige beslissing van het stadsbestuur afleveren.
Het einde lijkt nabij voor de aanslepende neuzenoorlog op de Groentenmarkt. De stad heeft plannen om de vergunning van het neuzenkraam van Carl Demeestere definitief in te trekken na recente aangebrande uitlatingen die op Youtube gepost werden. In dat geval zou Sonny Breine als enige overblijven op de Groentenmarkt.

Het is uiteraard niet de eerste keer dat neuzenman Carl -of 'die met de bolhoed'- in opspraak komt. Dat hij en concurrerende buurman Sonny geen vrienden zijn, is ondertussen wereldwijd geweten. De twee kibbelende neuzenverkopers zijn inmiddels een echte toeristische attractie geworden. Twee bloggers - een Duitse en een Nieuw-Zeelander- trokken speciaal naar Sonny en Carl om de vete met eigen ogen te zien. Carl, die niet wist dat hij gefilmd werd, liet zich daarbij niet bepaald van zijn beste kant zien. Hij noemde zijn buurman Younes Benzaza, een verkoper van Sonny, onder andere 'een stuk stront in twee schoenen', maande de toeristen aan 'op hun portemonnee te letten' en vond dat Younes beter terugkeerde naar zijn land. Het filmpje zorgde voor een storm van protest tegen Carl, die snel besefte dat hij te ver gegaan was. Ook op het stadhuis werd het filmpje met gefronste wenkbrauwen bekeken. Burgemeester Termont liet de juridische dienst uitzoeken of er maatregelen konden genomen worden.

Sonny Breine van de concurrentie.
Erik De Troyer Sonny Breine van de concurrentie.

Definitief

De krant vernam uit goede bron dat het stadsbestuur van plan is de vergunning voor het neuzenkraam in te trekken. Niet voor even, maar definitief. Dinsdag in de late namiddag verschenen twee agenten in bakkerij Himschoot om een brief van de burgemeester te overhandigen. Het was niet Carl zelf aan wie de brief gericht was, maar wel Philippe Van Melle, de eigenaar van bakkerij Himschoot. "Ik had enkele uren tijd om mij te verdedigen. Hoe dan ook kan ik niet verantwoordelijk gesteld worden voor daden van mijn verkoper", aldus Van Melle. "Vergeet niet dat hier al heel veel gebeurd is doorheen de jaren. Carl werd door Younes onlangs nog een hond genoemd en kreeg een emmer vuil water over zijn hoofd, om maar iets op te noemen."

Carl Demeestere in betere tijden.
Wannes Nimmegeers Carl Demeestere in betere tijden.

"Geen racist"

Neuzenman Carl Demeestere zegt dat hij de beslissing van de stad nog niet kent. "Maar ik heb wel spijt van wat ik gezegd heb. Die cameraploeg stond voor mijn neus op een slecht moment, kort na een nieuwe aanvaring. Ik had het niet mogen zeggen. Ik ben geen racist, ik heb meegewerkt aan een project om geld in te zamelen voor een school in Oeganda en heb zelfs een voorstel gedaan om vluchtelingen op vangen en hen een eigen neuzenkraam te bezorgen", aldus Carl. "Welke straf mij boven het hoofd hangt, weet ik nog niet."


Als de stad de vergunning intrekt, zou dat een uniek precedent zijn. Het zou de eerste keer zijn dat een handelaar zijn vergunning verliest door een internetfilmpje, of voor feiten van racisme. Op het stadhuis wil niemand commentaar kwijt, uit schrik voor procedurefouten.


Er vallen alvast wel enkele juridische vragen te stellen bij de situatie. Mag je iemand zonder toestemming op internet zetten? Is het filmpje authentiek, of werd er in geknipt? En vooral, moet er rekening gehouden worden met de omstandigheden? Het is algemeen geweten dat beide partijen elkaar voortdurend de duvel aandoen. Deze zomer circuleerde nog een filmpje op het internet waarop Younes te zien was terwijl hij een emmer water over Carls hoofd kieperde. Maar eigenlijk sleept de neuzenoorlog al aan sinds 2011. Dat jaar werd de kar van Sonny in beslag genomen omdat hij constant op de plek van Carl ging staan. In 2014 ging het duo écht op de vuist, en trok de burgemeester de vergunning van beiden voor een maand in. Het pestgedrag stopte nooit. In maart 2015 legde de rechtbank Sonny zelfs een dwangsom van 1.000 euro op, telkens hij de neuzekes van zijn buur nog 'chemische brol' zou noemen.


De beslissing van de burgemeester wordt eerstdaags verwacht. Of de betrokken partijen zich ook bij die beslissing zullen neerleggen, valt nog af te wachten.