Kurt Burgelman meet de Bekerkoorts bij Bayram

Kurt Burgelman met Buffalo Bayram
VDS Kurt Burgelman met Buffalo Bayram
Het is druk in de groente- en fruitzaak op de hoek van de Vrijdagmarkt als ik het met Bayram over voetbal-gerelateerde koetjes en kalfjes heb. Om de anderhalve seconde steekt een vaste klant zijn hoofd binnen in het kantoortje voor een goeiedag of een praatje. Bayram kent iedereen bij naam, maakt grapjes en geniet duidelijk van al dat sociaal contact. Er zit een warm, ongekunsteld mens voor me.

Hoelang ben jij al Buffalo, Bayram?

Wel, ik ben in 1970 als 10-jarige naar België gekomen en in ’75 was ik al Buffalo. Het is begonnen toen KAA Gent moest spelen tegen een Turks team, Trabzon geloof ik. Ik werkte hier als jong baasje al in de winkel en de collega’s namen me mee naar het Ottenstadion. Het waren allemaal Buffalo’s en ik heb geen moment getwijfeld voor wie ik zou supporteren. Ik woonde in Gent, voelde me Gentenaar en werd vanzelf Buffalo.

Heb je zelf ooit gevoetbald?

Niet in clubverband. Maar ik zat op school met Franco Pirelli en we speelden samen voetbal op het Storyplein. Hij had toen al veel talent. Ik maakte dat ik altijd in zijn team zat, dan won ik zeker (lacht).

Volg je het Turkse voetbal?

Echt volgen doe ik het niet. Galatasaray is populair bij mijn Turkse vrienden en familie maar ken ik ken de spelers niet. Pas op, ik verloochen mijn roots niet hé, maar ik woon hier en ik voel me Gentenaar… en dus logischerwijs ook Buffalo.

Geef je dat ook door aan je kinderen?

Mijn kinderen supporteren op afstand voor Galatasaray maar het zijn allemaal volbloed Buffalo’s. Niet enkel mijn zoons, ook mijn dochters en zelfs mijn schoonzoons moesten met mij mee naar het stadion zodat ze de microbe te pakken zouden krijgen. Mijn jongste schoonzoon is Antwerpenaar maar hij moest mee, ik duldde geen tegenspraak (knipoogt). En nu mijn kleinkinderen stilaan de leeftijd krijgen, mogen ze ook met opa Bayram mee, de volgende generatie Özdemir staat klaar om Buffalo worden.

Maar als de Rode Duivels tegen Turkije spelen…

(meteen en zonder te twijfelen) De Rode Duivels! Vraag dat maar eens aan wie met mij naar de matchen heeft gekeken. Ik ben zelfs een hevige.

Ga je veel naar het stadion?

Nu minder dan destijds in het Ottenstadion. Toen gingen we voor de match bij Naudts eten, konden daar de auto laten staan en bleven nadien nog wat hangen. Je kon anders ook nog ergens in een zijstraatje je auto kwijt. Ik vond het gezelliger toen. Het nieuwe stadion is natuurlijk formidabel mooi, je kunt er alleen maar fier op zijn.

Ga je op de Heizel naar de finale kijken?

Ik zal er helaas niet geraken. Iedere feestdag is de winkel open in de voormiddag. En daarna gaat de aandacht naar de kleinkinderen. Ik zal natuurlijk wel naar de match kijken op tv. We moeten die beker pakken!

Buffalo Kurt Burgelman en Bayram.
Gianni Barbieux Buffalo Kurt Burgelman en Bayram.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.