Kurt Burgelman meet de Bekerkoorts bij Barbara Sarafian

Kurt Burgelman met Barbara Sarafian als Buffalo
Sabine Van Damme Kurt Burgelman met Barbara Sarafian als Buffalo
Aan het begin van het Paasweekend trof ik Barbara Sarafian op een terras aan de rand van het centrum. Met onze snoeten in de zon, kijkend naar de mensen op straat, maakten we er een gezellige babbel van. Van de hak op de tak, zoals het leven zelf.

Hoe Gents is Barbara Sarafian?

Ik ben in Gent geboren. Toen ik 1 jaar oud was, zijn mijn ouders verhuisd naar Sint-Martens-Latem en van daaruit volgde een resem verhuizen via de Polders naar het Meetjesland. Daar komt mijn tongval vandaan, daar is mijn Gentse ‘r’ gesneuveld. Mijn broer heeft me die afgeleerd. Tot mijn 5 jaar sprakke ik ezo newaar . Gent is wel altijd mijn anker gebleven, hier gebeurde en gebeurt het voor mij. Na enkele omzwervingen woon ik hier ook terug.

Hoe Buffalo ben je?

Ik ga niet veel kijken maar ik check wel geregeld waar we staan in de rangschikking. Toen ik in Oostende woonde, ging ik kijken als de Buffalo’s daar speelden. En als ik ga, zit ik er helemaal in hoor, met roepen en al. Het is brood en spelen, dat doet wat met een mens.

Ken je iets van het voetbal?

Ik weet wat het doel is van voetbal. Scoren hé! En samenspelen. Ik merk tamelijk snel welke afspraken er zijn gemaakt door de trainer en wanneer die afspraken niet meer nageleefd worden. Ik zie het wanneer er chaos heerst in een team. Dat zijn de dingen die ik zo interessant vind, daarvoor ga je naar het stadion, toch?

Jij als actrice, heb je tips voor de spelers over hoe ze hun publiek beter kunnen bespelen?

Oh, maar daar hebben ze mij niet voor nodig hoor. Ze weten maar al te goed hoe ze met hun supporters moeten omgaan. Als ze scoren, doen ze zo (maakt een hartje) of zo (houdt de hand op een denkbeeldig clublogo op het hart), zo bespelen ze duizenden mensen. Alleen al daarvoor zou je naar het voetbal gaan.

Welke match zal je altijd bijblijven?

België-Rusland, 1985 of ‘86, die herinner ik me nog heel goed. Ik zat in de examenperiode en het was warm buiten. We keken met het gezin. Papa, mama, broer en ik, de gezelligheid, dat was zo een mooie dag .

Wist je dat de KAAG-ladies ook de bekerfinale spelen?

Ja, dat heb ik gehoord. Dat mag wel wat meer aandacht krijgen in de media, toch? Als ze zichzelf blijven promoten en op niveau blijven spelen, zal dat misschien ooit lukken.

Ga je naar de Heizel voor de bekerfinale?

Neen, maar er zijn wel familiebijeenkomsten die dag in het teken van de finale. Dan zitten we samen met kleurtjes op onze kaken. Als het weer meezit, zal er wel gebarbecued worden. Dan zitten de mannen voor de tv en staan de vrouwen in de keuken en brengen ze pintjes. Zulke clichés mag je - alle emancipatie ten spijt - niet doorbreken. Dan vragen we naar de stand en leven we mee met ons mannenvolk. Zo is het en zo mag het altijd blijven!

Buffalo Kurt Burgelman en Barbara Sarafian.
Gianni Barbieux Buffalo Kurt Burgelman en Barbara Sarafian.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.