Kunstenaar verhuist zijn Genste Loreleie naar het dak van zwembad Van Eyck

Kunstenaar Johan Meirlaen haalt zijn Loreleie op, om ze te verplaatsen naar het dak van het zwembad.
Jill Dhondt Kunstenaar Johan Meirlaen haalt zijn Loreleie op, om ze te verplaatsen naar het dak van het zwembad.
Het standbeeld van een rood meisje onder de Slachthuisbrug werd verhuisd naar het dak van het zwembad Van Eyck. De komende maanden zal ze daar haar lied zingen, tot ze een vast onderkomen krijgt bovenop de brug.

Het beeld van een rood, zingend meisje zit intussen vijf jaar aan het water, op een staketsel onder de Slachthuisbrug. De Gentse beeldhouwer Johan Meirlaen plaatste het meisje met de koptelefoon daar op een zomeravond vanuit een bootje. Hij koos er bewust voor om het kunstwerk op die plek te zetten, vlakbij de samenvloeiing van de Schelde en de Leie waar de stad ooit ontstond. In de volksmond kreeg het geheimzinnig meisje de naam Loreleie, naar de beroemde kleine verleidster aan de oevers van de Rijn.

Aangezien de houten constructie waarop het rode meisje zit versleten is, wordt ze over enkele dagen weggehaald door de Vlaamse Waterweg. Hierdoor moest het kunstwerk een ander onderkomen vinden, wat de buurtbewoners aan het denken heeft gezet. “Voor ons moest het beeld, dat een onderdeel is geworden van de buurt en het stadsbeeld, blijven”, geeft buurtbewoner Hendrik Van Poele aan. “Samen met Farys vonden we een oplossing: het beeld mag tijdelijk op het naastgelegen zwembad Van Eyck rusten.” Meirlaen haalde het beeld zelf uit het water om het vervolgens met een hoogtewerker op de dakrand van het zwembad te zetten.

Bronzen exemplaar

De verhuis van de Gentse Loreleie is tegelijk de start van een crowdfunding. De buurtbewoners willen het kwetsbare beeld redden door er een bronzen afgietsel van te maken. Dat stevige exemplaar zou een definitieve plek krijgen op de uitbouw op de Slachthuisbrug, de boeg aan het einde van de Visserij. “Op die manier kan onze Loreleie permanent aan de samenvloeiing van Schelde en Leie haar lied zingen.”

Meer informatie over de permanente reddingsactie van de Loreleie op www.loreleie.be.

John Meirlaen draagt zijn kunstwerk met een hoogtewerker naar het dak van het zwembad.
Jill Dhondt John Meirlaen draagt zijn kunstwerk met een hoogtewerker naar het dak van het zwembad.
Het rode meisje met de koptelefoon rust voorlopig op het dak van het zwembad Van Eyck, voor ze een permanente rustplek krijgt aan het einde van de Visserij.
Jill Dhondt Het rode meisje met de koptelefoon rust voorlopig op het dak van het zwembad Van Eyck, voor ze een permanente rustplek krijgt aan het einde van de Visserij.