Kunstenaar herbestemt escape room tot interactieve exporuimte

Stijn en Maxime ontdekken de tot tentoonstellingsruimte omgebouwd escape room.
Yannick De Spiegeleir Stijn en Maxime ontdekken de tot tentoonstellingsruimte omgebouwd escape room.
In de Wasstraat in Sint-Amandsberg heeft kunstenaar Peter Van Hecke de escape room ‘Locked’ omgebouwd tot een tentoonstellingsruimte.

Het kunstproject maakt deel uit van The Third Landscape: een initiatief van het Gentse kunstenhuis Croxhapox dat enkele jaren geleden zijn subsidies verloor en dus ook zijn vaste uitvalsbasis. “The Third Landscape verwijst naar de natuur die groeit, ook waar er niet geplant is: zoals een bloem die tussen tegels groeit. Croxhapox kiest noodgedwongen voor een nomadisch bestaan”, verduidelijkt Van Hecke. “De bestemmingswijziging van het spel naar een tentoonstellingsruimte  geeft de bouwmaterialen een magische kracht. In het atelier staat een plank, tussen plankjes met een restje verf op, een roerstok met gipsresten, ... Dingen die ik bijzonder vind die sporen dragen van eerdere acties. Ze dragen twijfel. Bezoekers in het atelier stellen zich de vraag of de plank een werk is of gewoon een restant. Veel op het eerste zicht betekenisloze objecten worden voor elke nieuwe tentoonstelling gecreëerd of gewoon ingezet omwille van inhoud die ze toevoegen aan de concrete context van die tentoonstellingsruimte. Buiten het kader van de tentoonstelling verliezen ze die betekenis weer en worden ze weer herleid tot betekenisloze objecten. De plank is zo’n object en staat geruime tijd in mijn atelier betekenisloos te zijn tussen stapels andere objecten die ik ooit tentoon stelde. Op een dag besluit ik ze allemaal in te zetten als bouwmaterialen voor een niet-artistiek project. Een spel. Vandaag is ook deze fase afgerond en stel ik tentoon in de ruimtes die het spel vormden.”

De tentoonstelling loopt nog tot eind dit weekend. Wie wil deelnemen aan het interactieve kunstwerk kan een plaats boeken op www.lockedgent.be/kubus.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.