Kunstenaar breekt Duivelssteen af (of doet toch alsof)

HISTORISCH GEBOUW DIENT HALF JAAR ALS ATELIER

Neen, het Geeraard de Duivelssteen wordt niet afgebroken. Het heeft er nochtans alle schijn van, want sinds gisteren lijkt iemand bezig met het afbreken van de torens en kantelen van het historisch gebouw. Het bouwpuin stapelt zich op in de voortuin. Het blijkt echter om een kunstproject te gaan.

Een geel bord voor het Duivelssteen kondigt behoorlijk ingrijpende werken aan. "Het herroepen van de verbouwingen door Arthur Verhaegen, uitgevoerd rond 1892. Theoretisch artistieke verwijdering van de 19de eeuwse disneyficatie", staat er op het bord. Wie goed kijkt, merkt echter dat het geen echte bouwaanvraag betreft, maar een nep-papier. Wie bezwaren heeft tegen de werken, moet zich bijvoorbeeld niet richten tot de stadsdiensten, maar wel tot kunstencollectief Yart.

Ook de werken lijken behoorlijk echt. Om de haverklap worden stenen naar beneden gekegeld van in de dakgoot, tot de voortuin vol ligt met bouwpuin.

1,6 ton stenen

"Geen nood, ik ben het Duivelssteen niet aan het afbreken", zegt kunstenaar Conrad Willems. "Het maakt allemaal onderdeel uit van een kunstproject. Het Duivelssteen doet momenteel dienst als kunstatelier waar een half jaar lang elke maand een andere kunstenaar zijn ding mag doen. Ik heb bij wijze van sponsoring in natura een paar pallets stenen gekregen goed voor 1,6 ton. Die wil ik de komende weken allemaal van uit de dakgoot naar beneden gooien", zegt hij.

Het Duivelssteen werd onlangs verkocht voor iets meer dan 2,2 miljoen euro. Er zijn echter nog geen onmiddellijke plannen om het pand een definitieve nieuwe functie te geven. De nieuwe eigenaar nv Koiba uit Gentbrugge gaf echter toestemming om het oude kasteel als kunstenruimte te gebruiken.

'Disneyficatie'

"Elke week komt er een ander geel bord voor het Duivelssteen te staan", legt Conrad uit. "Deze week gaat het over het ontdoen van de Disneyficatie van het Duivelssteen en de rest van Gent. Het Duivelssteen is voorzien van kantelen en torens om het er wat sprookjesachtiger te laten uitzien. Hetzelfde met heel wat gevels. Volgende week zal het bord suggereren dat hier een asielcentrum voor dakloze kunstenaars komt. Ik probeer mij te houden aan het taalgebruik van die gele borden en gebruik ook echte elementen uit de geschiedenis van het Duivelssteen. Op die manier hebben mensen het gevoel dat er echt iets aan het gebeuren is. Maar wees gerust. Er zal geen steen van het Duivelssteen afgebroken worden", belooft kunstenaar Conrad Willems.

Kunstenaar Conrad Willems gooit stenen naar beneden tot de voortuin vol ligt. Een geel bord (inzet) kondigt de 'ingrijpende' werken aan.
Wannes Nimmegeers Kunstenaar Conrad Willems gooit stenen naar beneden tot de voortuin vol ligt. Een geel bord (inzet) kondigt de 'ingrijpende' werken aan.
Wannes Nimmegeers
Het Geeraard de Duivelssteen.
Wannes Nimmegeers Het Geeraard de Duivelssteen.