Krook riskeert 11 miljoen euro btw terug te moeten storten

x
Wannes Nimmegeers x
Een geschil met de bijzondere belastingsinspectie kan de nieuwe Gentse bib wel eens een fortuin gaan kosten. Uit onze informatie blijkt dat het bedrijf achter de Krook meer dan 11 miljoen euro aan btw zal moeten terugstorten. Daar komt nog eens een boete van 1,5 miljoen euro bovenop. “We hebben nochtans steeds de richtlijnen van de administratie gevolgd”, klinkt het.

De kwestie draait rond de bouw van het 65 miljoen euro kostende gebouw. Om het dagelijks beheer van de Krook op zich te nemen, werd de cvba De Waalse Krook opgericht. Die is eigenaar van het gebouw. In de raad van bestuur zitten leden van het stadsbestuur, de provincie, de Ugent enzovoort.

“We hebben over de juiste btw-behandeling destijds het advies gevraagd van de belastingadministratie zelf en we kregen toen de bevestiging dat we niet vrijgesteld waren van btw. Bijgevolg mochten we de btw op de bouw van De Krook in aftrek brengen. De cvba paste steeds de richtlijnen van de btw-administratie toe tijdens het bouwproces en bij de voorbereiding en uitvoering van de exploitatie van het gebouw vanaf de opening in maart 2017”, zegt directeur van de Krook Krist Biebauw.

Maar recent kreeg de bib de bijzondere belastingsinspectie (BBI) over de vloer. Zij stelden een pv op waaruit net het tegenovergestelde blijkt. Namelijk dat de bib wél vrijgesteld is van btw. Daardoor kan de 21 procent van de btw op de bouw van de bib niet in aftrek gebracht worden. Gevolg: de cvba moet miljoenen terug storten en riskeert een fikse boete.

De raad van bestuur van de cvba Waalse Krook laat de brief die op 18 april in de bus viel nu juridisch analyseren en wil hierover in overleg gaan de met de BBI. “
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.