Koudste Bibberduik ooit in Gent: 195 dapperen trotseren water van 3 graden

Meer dan de helft van vooraf ingeschreven deelnemers haakt af

Bibberduik Gent. Koudste editie ooit.
Didier Verbaere Bibberduik Gent. Koudste editie ooit.
In de Blaarmeersen in Gent trotseerden 195 deelnemers zondag de koude tijdens de Bibberduik. Dapper, want het water was amper 3 graden warm en de buitentemperatuur lag ook al niet veel hoger. De stad gaf pas vrijdag groen licht voor het ijsberenevent. Meer dan de helft van de vooraf ingeschreven deelnemers haakte zondag nog af.

De Bibberduik in de Gentse Blaarmeersen was zondagnamiddag aan de 13de editie toe. In 2015 en in 2017 werd de winterse zwempartij nog afgelast door de aanhoudende vriestemperaturen. En ook dit jaar was het afwachten of het event mocht doorgaan. In principe wordt er onder vijf graden niet gezwommen. De stad gaf toch haar fiat toen de temperaturen weer boven het vriespunt klommen na de korte winterprik. 

Tijd om het water in te gaan.
Didier Verbaere Tijd om het water in te gaan.

Het voelde zondag bitter koud aan. Enkel dankzij de regen ’s middags klom de gevoelstemperatuur weer boven nul. Vooraf hadden zich 228 deelnemers ingeschreven. En zondag daagden nog 71 deelnemers ter plaatse op. Maar uiteindelijk zouden slechts 195 dapperen zich aan een sprong in het ijskoude water wagen. Vooraf werd wel duchtig opgewarmd op pompende beats. Je ziet in Gent ook steeds de meest gekke figuren opdagen. Mensen in uniformen, verkleed als dier, met een gekke badmuts en kostuum. En zelfs een groep nonnen uit het Vaticaan. “We springen toch liever in gewijd water”, klonk het achteraf bij de zusters.

Nonnenteam Vaticaan heeft liever wijwater.
Didier Verbaere Nonnenteam Vaticaan heeft liever wijwater.
De Hamse ijsberen zakken elk jaar af naar de Bibberduik in Gent.
Didier Verbaere De Hamse ijsberen zakken elk jaar af naar de Bibberduik in Gent.
Yves Van Hecke en Evelien Van Nesten nemen voor de zesde maal deel.
Didier Verbaere Yves Van Hecke en Evelien Van Nesten nemen voor de zesde maal deel.
Een Bibberduik start met een forse opwarming.
Didier Verbaere Een Bibberduik start met een forse opwarming.
Didier Verbaere
Didier Verbaere

Voor de kick en een badeend

Onder de ijsberen zien we jaarlijks ook weer steeds weerkerende gezichten. “We doen vier zulke duiken per seizoen. In Oostende, Sint-Niklaas, Gent en de Carnavalsduik in Blankenberge. Vorig jaar waren we hier met 15, maar nu slechts met 7. De rest heeft afgehaakt omwille van de temperatuur”, zegt Sarah Bollen van de Hamse IJsberen. “We doen dit puur voor de kick en de adrenaline. En voor de zalige warme gloed die je lichaam krijgt als je weer uit het water komt”, vult Mario De Smedt aan. 

Ook Yves Van Hecke en Evelien Van Nesten zijn er voor de zesde maal bij. “Ik sta altijd op de eerste rij om zottigheden uit te halen en dit werkt ook wel verslavend”, zegt Yves. “Maar het was verdomd koud. Wellicht de koudste editie ooit”, bibbert het koppel achter de korte en koude zwempartij.

Bibberduik Gent. Koudste editie ooit.
Didier Verbaere Bibberduik Gent. Koudste editie ooit.
Didier Verbaere
De trofee is binnen.
Didier Verbaere De trofee is binnen.
Didier Verbaere
Didier Verbaere

Eerste keer

De meisjes van Chiro Magneet uit Doornzele in uniform.
Didier Verbaere De meisjes van Chiro Magneet uit Doornzele in uniform.

Voor de meisjes van Chiro Magneet uit Doornzele was het de eerste maal. Ze hadden er zelf op aangedrongen bij hun leiding van de Keti-tak. “Het was ijskoud, ik kreeg geen adem meer en kon nog nauwelijks helder nadenken”, zegt Laurien. “Maar we zijn blij dat we dit gedaan hebben. De trofee is binnen”, lacht ze al klappertandend. Die trofee dat zijn de gekleurde badeendjes die halfweg de zwemvijver op de ijsberen staan te wachten. 

Een eendje, een gratis zwembeurt in Rozenbroeken en straffe verhalen aan de toog achteraf. Daar draait het bij de dappere deelnemers om. 

Didier Verbaere
Didier Verbaere4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Aljosja Mudrjonyj

  De schuld van de verschrikkelijke opwarming.

 • Alain Stuker

  Vervelen die mensen zich zo erg?

 • dirk de smet

  als ze maar in de blangstelling staan op hu werk zal het zeker te koud zijn

 • David De Geyter

  Koud water is gezond en goed voor het milieu, van de groene schepenen niets te bemerken!