Koningin Mathilde brengt ‘duurzaamheidsbezoek’ aan de UGent: “Studenten zijn zich goed bewust van wat op het spel staat”

De 7-jarige Zoë Van den Bossche mocht bloemen overhandigen aan de koningin.
Wannes Nimmegeers De 7-jarige Zoë Van den Bossche mocht bloemen overhandigen aan de koningin.
Hoog bezoek vrijdagnamiddag op de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UGent. Koningin Mathilde bracht een bezoek aan de Arteveldestad om kennis te maken met het duurzaamheidsbeleid van de Universiteit Gent. Ze bleek onder de indruk. “Jullie, studenten staan open voor innovatie en nieuwe ervaringen”, klonk het.

De koningin werd in de Tweekerkenstraat met open armen ontvangen. De 7-jarige Zoë Van den Bossche mocht bloemen overhandigen voor de vorstin de handen schudde met rector Rik Van de Walle, burgemeester Mathias De Clercq en waarnemend gouverneur Didier Detollenaere. Het meisje is de dochter van professor Nathan Van Den Bossche, één van de jonge docenten die hun schouders zetten onder The Mobble: een energie-efficiënt paviljoen ontworpen door studenten ingenieur-architectuur van de UGent en meteen ook de eerste stop voor de vorstin bij haar bezoek aan de UGent. Zelf behoort de koningin sinds 2015 tot het selectief kransje van ambassadeurs van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties, net als andere bekende wereldburgers als topvoetballer Lionel Messi of popster Shakira.

Geen examen

De studenten gaven tekst en uitleg bij het ontwerp van hun duurzaam en innovatief paviljoen dat deze zomer ook te bewonderen is op een internationale competitie in Boedapest. “We hebben zelf alles ontworpen en in elkaar gestoken, er zijn geen aannemers aan te pas gekomen. De meubels zijn afkomstig van de kringloopwinkel”, klonk het trots. Even ontstond er algemene hilariteit toen de koningin vroeg hoe ze op het idee gekomen waren. Na een lichte aarzeling van een student om te antwoorden, stelde ze de jongeman op zijn gemak. “Het is geen examen hoor”, grapte ze.

De koningin en de burgemeester luisteren aandachtig naar het betoog van de studenten in de Mobble.
Wannes Nimmegeers De koningin en de burgemeester luisteren aandachtig naar het betoog van de studenten in de Mobble.

Tijdens haar speech drukte Mathilde haar bewondering uit voor de ondernemingszin van de studenten. “Jullie zijn essentiële actoren van de verandering. Jongeren zijn zich goed bewust van wat er op het spel staat in de wereld waarin zij als volwassen zullen opgroeien. Jullie staan open voor innovatie en nieuwe ervaringen schrikken jullie niet af. Jullie zijn creatief en via verschillende netwerken met de wereld verbonden. Sommigen onder jullie zijn de besluitvormers van morgen. Kwaliteitsonderwijs over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, ook op universiteitsniveau, is van cruciaal belang.”

In haar speech sprak koningin Mathilde lovende woorden voor de creativiteit van de studenten.
Wannes Nimmegeers In haar speech sprak koningin Mathilde lovende woorden voor de creativiteit van de studenten.

Ook rector Rik Van de Walle nam het woord. Hij wees op de inspanning die de UGent op dit moment al levert op vlak van duurzaamheid. Een bekend recent voorbeeld is het aangepast ‘vliegbeleid’. “Naast een niet-vliegbeleid voor kortbijbestemmingen wordt er ook in een CO2-bijdrage voorzien voor alle dienstreizen per vliegtuig”, verduidelijkt de rector. Koningin Mathilde luisterde met een goedkeurende blik naar zijn betoog.

Koningin Mathilde bezoekt de UGent.
Wannes Nimmegeers Koningin Mathilde bezoekt de UGent.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.