Koning Leopold II behoudt nog even zijn laan

Koning Leopold 2
iStock Koning Leopold 2

Gent houdt voorlopig zijn Koning Leopold II-laan. Zowel de PVDA als Vlaams Belang stelden op de gemeenteraad nieuwe namen voor maar de stad wil eerst een uitvoerig debat voeren vooraleer er een nieuwe naam komt.

De PVDA stelde op de gemeenteraad voor om de Koning Leopold II-laan om te dopen tot de Rosa Parkslaan, naar de Amerikaanse burgerrechten-activiste. Vlaams Belang koos dan weer voor de Rosa De Guchtenaerestraat. “Ze was een vlaamsgezinde feministe, een vegetariër en ze werd zelf ooit beschuldigd een communiste te zijn. Elke partij hier vindt wel iets in haar”, aldus Johan Deckmyn (VB).

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) kon geen van beide namen goedkeuren. “Er is al een De Guchteneerestraat in Gentbrugge en er is ook al een Parkstraat. Daardoor lijken die namen te erg op deze voorgestelde straatnamen en dat kan voor verwarring zorgen bij noodoproepen. We gaan voor de geijkte procedure om de straat een nieuwe naam te geven, met inspraak voor iedereen en een ruimer maatschappelijk debat.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Steven Moens

    Misschien zou de Edouard "Eddy" Blondeel laan een goed alternatief zijn. Geboren Gentenaar, tandarts, ingenieur, commandant van het Britse 5de "Belgian" SAS in Wereldoorlog Twee, overladen met de zo goed als hoogste onderscheidingen door Groot Brittannië (DSO) en andere geallieerde landen en waarschijnlijk indertijd een beetje ondergewaardeerd door België.

  • Ann Van Hoof

    Inderdaad. Het is onze geschiedenis en er zijn wel goede dingen verwezenlijkt. Naamsverandering zal de geschiedenis niet veranderen.

  • Laurent Van De Velde

    Is dat nu echt nodig? Akkoord, de beul van Congo, maar het blijft toch geschiedenis die je niet kan doen weg gaan door een straatnaam te wijzigen...