Knip negeren? Eén keer mag, nadien boete

AUTOMOBILISTEN DOEN ALSOF CIRCULATIEPLAN NIET BESTAAT

Deze autobestuurder heeft de gewijzigde verkeerssituatie aan de Coupure nog niet begrepen.
James Arthur Deze autobestuurder heeft de gewijzigde verkeerssituatie aan de Coupure nog niet begrepen.
De 'knips' die de nieuwe sectoren van de stad van elkaar moeten scheiden, worden nog massaal genegeerd. Dat bleek gisteren zowel tijdens de ochtend- als de avondspits. De knips staan aangegeven met borden en met rode lijnen op de grond, maar vele bestuurders rijden toch vrolijk door. Eén keer mag dat, daarna volgen boetes.

Sinds gisteren is de stad Gent ingedeeld in zes sectoren rond een centraal voetgangersgebeid. Die sectoren zijn van elkaar gescheiden door 'knips', waar de gewone chauffeur niet meer over mag. Dat is onder meer zo aan het Koophandelsplein (Oud Gerechtshof), het Griendeplein (Rabot), de Ottogracht (Sint Jacobs), de Bargiebrug (Brugse Poort) en de Verlorenkost (Coupure). Die knips staan duidelijk aangegeven met borden en met rode strepen op de grond. Tijdens de spitsuren staan er ook de hele week stewards, en ook de politie is present. Camera's met nummerplaatherkenning 'bewaken' de knips. En toch werden die gisteren nog massaal genegeerd.


Vooral aan de Ottogracht, het Griendeplein en de Bargiebrug reden heel wat chauffeurs gisteren gewoon door, alsof er geen circulatieplan bestaat. "Dat mensen puur uit gewoonte nog over die knippen rijden, is niet raar", zegt Filip Watteeuw. "Ze zijn zodanig gewoon een bepaalde route te volgen dat ze er niet op letten. Wat niet wegneemt dat het niet mag. Wie zonder vergunning een camera met nummerplaatherkenning passeert mag dat één keer ongestraft doen. Die krijgt dan een waarschuwingsbrief in de bus. Maar zodra die brief is toegekomen, zijn er geen excuses meer. De volgende overtreding wordt wel degelijk beboet."


De knips gaan in de toekomst ook nog meer opvallen. "We richten ze in met banken, bloem- en boombakken en betonblokken", zegt Watteeuw. "Dat is al gebeurd op de Bargiebrug. Per week proberen we twee of drie van die knips af te werken, dus over enkele weken zijn alle knips extra zichtbaar, en is er helemaal geen excuus meer." Watteeuw benadrukt dat hij geen kwade wil vermoedt. "Als stewards of de politie uitleg geven aan mensen die verkeerd rijden, begrijpen die dat wel en passen ze hun rijgedrag ook aan. Ik voorzie dus weinig grote problemen."


Er waren ook gisteren trouwens nog heel wat spookrijders te zien in de stad. Aangezien 77 straten van rijrichting zijn veranderd, is dat ook niet verwonderlijk. Het nieuwe Gentse circulatieplan is aanpassen voor iedereen.

De knips staan aangegeven met borden en rode strepen, maar de automobilisten aan de Bargiebrug doen alsof het circulatieplan niet bestaat.
James Arthur De knips staan aangegeven met borden en rode strepen, maar de automobilisten aan de Bargiebrug doen alsof het circulatieplan niet bestaat.
James Arthur
James Arthur
Autobestuurders die de knip aan de Ottogracht negeren, botsen op politiecontrole. Zij mogen nog doorrijden omdat ze anders een file creëren.
James Arthur Autobestuurders die de knip aan de Ottogracht negeren, botsen op politiecontrole. Zij mogen nog doorrijden omdat ze anders een file creëren.
Ter hoogte van het Lippensplein is er een knip, maar deze bestuurder is zich van geen kwaad bewust.
James Arthur Ter hoogte van het Lippensplein is er een knip, maar deze bestuurder is zich van geen kwaad bewust.
Wie in de rechtbank aan het Koophandelsplein werkt, mag door de 'knip' voor het gerechtshof rijden.
James Arthur Wie in de rechtbank aan het Koophandelsplein werkt, mag door de 'knip' voor het gerechtshof rijden.