Klimaatbetoging donderdag gaat toch door, ondanks verbod: “Wij laten ons de mond niet snoeren”

Alle vorige klimaatbetogingen in Gent mochten wel doorgaan, die van donderdag officieel niet. Maar de jongeren zullen er toch staan.
Gianni Barbieux Alle vorige klimaatbetogingen in Gent mochten wel doorgaan, die van donderdag officieel niet. Maar de jongeren zullen er toch staan.
Burgemeester Mathias De Clercq geeft geen toestemming voor een Klimaatmars donderdag in Gent, omdat de politie zich moet focussen op de honderden voetbalsupporters van het Duitse Wolfsburg die naar Gent afzakken. Maar daar hebben de Students for Climate geen oren naar. “Wij betogen toch, wij laten ons de mond niet snoeren.” In plaats van een mars organiseren ze nu een ‘statisch aanwezig zijn’ onder de Stadshal.

“Wij vinden de redenen die worden gegeven om onze mars te verbieden geen steek houden”, zeggen Yuni Mertens en Ann Mulleman. “Dit is een ondemocratisch beslissing van de burgemeester. Dus betogen we donderdag toch. Of mogen we zelfs niet meer op pacifistische manier onze stem laten horen?”

Voetbal

De bezorgdheid van stad en politie ligt niet echt bij de studenten zelf, maar eerder bij de voetbalsupporters, die na enige pinten wel eens een confrontatie met de klimaatjongeren zouden kunnen opzoeken. Maar daar hebben de studenten dus geen oren naar. “We waren bereid om naar een andere locatie uit te wijken, maar dat was ook niet goed. We zouden samen met de politie een route uitstippelen, maar nog voor dat kon gebeuren werd onze organisatie ‘gebrekkig’ genoemd omdat we nog geen route hadden. En neen, op een andere moment betogen kan niet. Het is de nationale klimaatactie die deze datum heeft geprikt. Er zal donderdag overal actie zijn, ook in Brussel. We kunnen in Gent toch niet op een andere dag betogen omdat er toevallig voetbal is?”

We kunnen in Gent toch niet op een andere dag betogen omdat er toevallig voetbal is?

Students for Climate

De Students for Climate verzamelen dus donderdag om 12.30 onder de Stadshal. En laat dat nu net het exacte moment zijn waarop ook de Wolfsburg-supporters in de stad worden verwacht. Van een buitenlandse ploeg kan geen combi-regeling geëist worden, en de Duitse supporters zullen sowieso het stadscentrum verkennen voor ze naar het stadion trekken. De match wordt om 18.55 gespeeld, dus hebben ze wel een paar uren te spenderen in de stad. De politie is op de hoogte dat er honderd ‘zware’ supporters meekomen. Gelijktijdig de voetbalsupporters in toom houden én een klimaatmars begeleiden, vonden ze niet aangewezen.

‘Statisch aanwezig zijn’

De jongeren organiseren dus geen mars, maar verzamelen voor een ‘statisch aanwezig zijn’ onder de Stadshal. “Met hoeveel we zullen zijn, en hoe lang dat zal duren, is moeilijk in te schatten”, zegt Ann Mulleman. “Dat doet er ook niet toe, wij willen gewoon ons punt maken, tegen het zwakke Vlaams regeerakkoord, en dat zal sowieso gebeuren. We vrezen wel dat er minder volk zal zijn omdat het om een niet-toegelaten betoging gaat. We gaan ervan uit dat de politie niet zomaar mensen gaat arresteren of GAS-boetes uitschrijven. We zijn tenslotte een pacifistische beweging.”
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • David De Geyter

  Wanneer gaat de minister van onderwijs eens het lef hebben voor eens en altijd komaf te maken met die spijbelaars!

 • Nico de Jager

  Blijven gaan youth for climate, spijbelen voor het klimaat is dé manier om aandacht te krijgen. Mijn volledige steun en bewondering!

 • luc schittecatte

  regels zijn van geen tel voor die leeglopers. Ze doen maar wat hen zint, zolang het maar op een schooldag is!

 • Marie-Christine De Smet

  Filmpjes maken ? Vuil ophalen ? Ga eens zoeken, die filmpjes, lezingen, boeken...bestaan al. Op woensdagnamiddag betogen : niemand merkt het op. Kindjes moeten luisteren ? Dat klinkt als: Laat ons gerust, wij doen gewoon voort. Nu wordt het tijd dat ook onze regering haar prioriteiten bij het klimaat legt. Voor een leefbare wereld voor onze kinderen en kleinkinderen. Er wordt al te vaak vergeten dat ze geen stem hebben, tenzij op deze manier.

 • Tom Der Kinderen

  In de vakantie geen betogingen.. enkel als er school is lol Doe eens iets nuttigs en ga allemaal wat vuil oprapen langs de weg , kanalen , bossen of wat bomen planten maar daar zal er wel geen interesse voor zijn bij de grote meerderheid