Kleine 500 mensen op Sint-Pietersplein voor ‘verboden’ betoging: stad en politie laten begaan

Betoging met social distancing. Het mocht niet, maar het mocht uiteindelijk toch.
VDS Betoging met social distancing. Het mocht niet, maar het mocht uiteindelijk toch.
Met enkele honderden waren ze, de betogers die zich verzetten tegen het politiegeweld in Amerika en de rest van de wereld. Hoewel er duidelijk geen toestemming was gegeven voor deze bijeenkomst, werd er niet ingegrepen. Iedereen droeg een mondmasker en stond netjes anderhalve meter uit elkaar.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De burgemeester zei maandagmorgen nog expliciet dat er géén toelating was gegeven voor de geplande actie van Campagne Rosa op het Sint-Pietersplein. Toch stonden de organisatoren daar, al om 15.30 uur. Druppelsgewijs kwamen steeds meer mensen toe, die netjes op de kruisjes gingen staan die de organisatie met krijt op de grond had gezet. De politie was aanwezig, maar greep niet in. Toen dat duidelijk was, stroomde er nog een pak meer volk toe. Bijna het volledige Sint-Pieterplein stond vol mensen met mondmaskers en pamfletten.

“Iedereen respecteerde de social distancing en alles verliep rustig en goed georganiseerd”, klinkt het op het kabinet van de burgemeester. “Daarom hebben we laten begaan. De organisatoren zelf worden wel beboet. Zij krijgen een GAS-boete en een OMS van 250 euro, voor het overtreden van de coronawetgeving.” Want dat deden ze wel degelijk. Het geldende ministerieel besluit zegt dat betogingen en samenscholingen verboden zijn. De organisatoren vonden het niet zo erg en kondigden aan dat er een inzameling zal komen bij de sympathisanten om de boetes te betalen.

Al dan niet optreden tegen een niet-toegelaten vreedzame betoging is altijd een moeilijke afweging. 500 mensen beboeten is misschien buiten proportie en zou voor problemen kunnen zorgen. Maar eerst zeggen dat de betoging niet mag doorgaan en ze dan toch toelaten, zet wel de deur op een kier voor meer.

Duidelijke slogans bij de betogers.
VDS Duidelijke slogans bij de betogers.
Duidelijke slogans bij de betogers.
VDS Duidelijke slogans bij de betogers.