Kledingwinkel Maaike Kleedt naast Huis van Alijn brandt uit, nieuwe collectie volledig verloren

Het historisch pand op de Kraanlei brandde volledig uit.
Wouter Spillebeen Het historisch pand op de Kraanlei brandde volledig uit.
Op de Kraanlei in Gent is de winkel Maaike Kleedt naast het Huis van Alijn in de nacht van woensdag op donderdag vernield door een zware uitslaande brand. Het parket onderzoekt de oorzaak. 

De brandweer werd verwittigd rond 2.30 uur. De benedenverdieping stond op dat moment al in lichterlaaie en de vlammen sloegen door de ruiten naar buiten. Ook in het Huis van Alijn stond veel rook waardoor het brandalarm is afgegaan. De brandweer is het vuur te lijf gegaan, maar het historische handelspand brandde volledig uit. Er was niemand aanwezig op het moment dat het vuur uitbrak.

Levenswerk

De kantoren van het Huis van Alijn moesten donderdag verlucht worden. Medewerkers werden intussen opgevangen in het Industriemuseum. Het museum zelf was wel gewoon open voor het publiek. Het parket stuurt een branddeskundige naar het pand om te onderzoeken hoe het vuur is ontstaan. De stoep en het gebouw waren afgezet zodat de inspecteurs hun werk kunnen doen.

Ik doe er alles aan om zo snel mogelijk weer operationeel te zijn, maar vandaag heb ik eventjes de tijd nodig om alles een plaats te geven

Maaike Vanderweeë van Maaike Kleedt

Maaike Vanderweeën, van kledingzaak Maaike Kleedt, is er het hart van in. “Met heel veel pijn in mijn hart heb ik vannacht mijn levenswerk in vlammen zien opgaan", laat ze weten. “De winkel op de Kraanlei is volledig uitgebrand, en daarmee is ook de volledige nieuwe collectie weg. Hierdoor zie ik mij verplicht om de verkoop op de webshop on hold te zetten. De winkel op de hoek aan de overkant blijft uiteraard wel open. Ik ga er alles aan doen om zo snel mogelijk weer operationeel te zijn, maar vandaag heb ik eventjes de tijd nodig om alles een plaats te geven.”

Het Huis van Alijn wordt volledig verlucht voor het weer kan opengaan.
Wouter Spillebeen Het Huis van Alijn wordt volledig verlucht voor het weer kan opengaan.

Historisch

Buurtbewoners leven mee met Vanderweeën en betreuren ook dat het prachtige pand vernield is. Het werd gebouwd in de 16de eeuw en aangepast tot de 19de eeuw. Sinds 1981 is het beschermd als monument omwille van de architectuurhistorische waarde.

Het restaureren van het pand zal geen sinecure zijn. Daar kan Rudy Leroy, bouwheer van de Oude Vismijn even verderop, van meespreken. “Monumenten en brandtechnische vereisten zijn vaak moeilijk te verzoenen”, weet hij. “Het is een moeilijke evenwichtsoefening en wanneer de twee diensten met elkaar in de clinch gaan, zit je er als bouwheer tussen. Dat heeft ook een financiële impact. De technieken om te voldoen aan de eisen van de brandweer en tegelijk zo discreet mogelijk te zijn, hebben een andere kostprijs. Zo is er brandwerende verf, maar die kost het tienvoud van gewone verf. En op sommige plaatsen kan je niet eens verven omdat je zo de historische esthetiek kapotmaakt. Het is erg moeilijk om te voldoen aan de brandtechnische eisen van 2020 zonder het patrimonium ernstig te verminken.”