Klagende buren krijgen gelijk van rechtbank: speeltuin in Gent moet dicht door geluidsoverlast

Geen terras en geen speeltuin voor Lago / Rozebroeken, wegens geluidsoverlast.
Wannes Nimmegeers Geen terras en geen speeltuin voor Lago / Rozebroeken, wegens geluidsoverlast.
Het sportcomplex Lago in Sint-Amandsberg, Rozebroeken dus, moet al zijn buitenactiviteiten stopzetten. Dat is beslist na aanslepende klachten én een proces rond geluidsoverlast. Vreemd, want Lago ligt middenin een park, en de speeltuin en buitenzone waarvan sprake zijn ver van alle bewoning verwijderd.

En toch zijn de buitenspeeltuin en het terras van Lago dicht. Ook de buitenzwemzone is dicht, maar dat is normaal voor deze tijd van het jaar. Er waren klachten van geluidsoverlast, en de klagers zijn naar de rechtbank gestapt. Die heeft hen gelijk gegeven. “We zijn inderdaad in kennis gesteld van een uitspraak van de rechtbank van eerste aanleg met betrekking tot geluidshinder van de buitenactiviteiten van de Rozebroeken”, zegt sportschepen Sofie Bracke (Open Vld). “We bestuderen op dit moment het vonnis, en zullen samen met de private uitbater van het zwembad bekijken welke verdere stappen we kunnen nemen.”

Centrummanager Philippe De Cock is er het hart van in. “Ons sportcomplex ligt inderdaad in een openbaar park”, zegt hij. “We doen er alles aan om mogelijke overlast zoveel mogelijk te beperken. Zo ga ik bijvoorbeeld geregeld langs bij de mensen die in Rozebroekenslag wonen, het dichtst bij het complex. Als er evenementen zijn bij ons, dan wil ik dat ze weten dat ze mij altijd mogen aanspreken bij mogelijke problemen. We houden daar zoveel mogelijk rekening mee. De verhouding met die bewoners is goed.”

Ik ga geregeld langs bij de mensen die in Rozebroekenslag wonen, het dichtst bij het complex. Als er evenementen zijn bij ons, dan wil ik dat ze weten dat ze mij altijd mogen aanspreken. De verhouding met die bewoners is goed, maar blijkbaar komt de klacht uit de Kriekerijstraat.

Philippe De Cock

“Maar blijkbaar komt de klacht dus van de andere kant, van de bewoners van de Kriekerijstraat. Het is heel jammer dat zij nooit de weg van het overleg hebben gekozen, en naar de rechtbank zijn gestapt. Wij zijn een beetje in snelheid gepakt, op dat vlak. Uiteraard willen wij er alles aan doen om ook met die bewoners op goede voet te leven.”

Gras, looppiste en ruime strook bos

Dat er klachten komen uit de Kriekerijstraat is vreemd. Tussen de tuinen van die mensen en het terras van Rozebroeken ligt een strook gras, een Finse looppiste en een ruime strook bos. Bovendien gaat het over een buitenzwembad, een terras en een speeltuintje, geen discotheek. Op een steenworp van het speeltuintje van Lago / Rozebroeken ligt ook een publiek speeltuin, gewoon in het park. Daar is het altijd veel drukker, en is er bijgevolg veel meer lawaai van spelende kinderen. Maar die speeltuin blijft open.

“Onze buitenactiviteiten zijn met onmiddellijke ingang stopgezet”, zegt De Cock. “Voor het buitenzwembad is dat geen probleem, dat is in deze tijd van het jaar toch nog niet open. En voor het speeltuintje en het terras hebben we geplande onderhoudswerken vroeger laten starten. Onder meer de tegels en de afsluithekken rond het terras moeten hersteld worden, en de speeltuigen moesten ook gecontroleerd en hersteld worden. In tussentijd bekijken we samen met onze advocaat en de stad welke stappen we nu kunnen ondernemen.”

Barbecuezone

De buurtbewoners van de Rozebroeken zijn niet aan hun proefstuk toe. Ook de barbecuezone die in het park werd ingevoerd, is intussen weer gesloten. Aanhoudende klachten van de buren maakten dat de stad in juni 2017 besliste om barbecueën in het park niet langer toe te laten.

Gesloten wegens onderhoudswerken, staat er, maar een klacht over geluid is de echte reden van de sluiting.
Wannes Nimmegeers Gesloten wegens onderhoudswerken, staat er, maar een klacht over geluid is de echte reden van de sluiting.
Ook de buitenzone van het zwembad mag voorlopig niet meer gebruikt worden.
Wannes Nimmegeers Ook de buitenzone van het zwembad mag voorlopig niet meer gebruikt worden.42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Gent

  @Serge Aernoudt vroeger stond was er een binnenzwembad , sporthal en klein speeltuintje dat ze een aantal jaar geleden allemaal hebben herbouwd naar een groot complex dus de buren zullen er al hebben gewoond. Ondertussen gebleken dat het niet in de straat is dat is aangegeven dus de buren wonen aan de achterzijde l als daar bij goed weer spelende kinderen zijn die constant roepen naar elkaar kan het wel zeer luid zijn ...

 • Patricia De Beule

  Niet te geloven ! ☹ Straks mag er niks meer. Pretparken dicht, domeinen dicht, speelpleinen dicht, luchthavens dicht, ... mogen we aub nog leven ?

 • Franky Puystjens

  Inderdaad vreemd, want op Google Maps kun je zien dat de afstand tussen de huizen in de Kriekerijstraat en de dichtstbijzijnde plek waar kinderen in het park (konden) spelen, MINSTENS 100 meter is, en grotendeels bezet is met zeer dichte begroeiing. Misschien kan ik ook eens naar de Rechtbank te stappen, en een schadevergoeding wegens geluidsoverlast te vorderen. Op 50 meter van mijn balkon bevind zich immers een minispeelpleintje. Spelende kleuters, een hél voor mijn middagdutje, Edelachtbare!

 • Sofie Hermans

  Ik vind dit zo moeilijk te vatten. Vaak wordt er geklaagd dat er te weinig plaats en ruimte is om kinderen nog kind te laten zijn, maar oh wee als zo'n plaats in de eigen achtertuin wordt ingericht

 • maggy Manderfeld

  T'is altijd gemakkelijk verdraagzaam te zijn ,als je er zelf geen last van hebt ! Sedert verleden jaar heeft het stad Gent mij een Skatepark in ons strot gestoken ....Vlak voor ons huis ! Wat een idee midden in een woonwijk ....Ze komen van overal de lieve ouders hun kroost afzetten met de auto ,hup en daar gaan zij weer lekker in hun rustige tuin of op een terrasje . Voor ons is het gedaan ,rustig een boek lezen in de tuin ,we betalen ook ons grondbelastingen ,en hebben recht op rust !