Kinderstoet wordt nieuwe traditie

PARADE START VOLGEND JAAR IETS LATER OM FILES BIJ TRAMS TE VERMIJDEN

De kleurrijke kinderstoet trekt van de Vlasmarkt naar de Zuid.
Foto WN De kleurrijke kinderstoet trekt van de Vlasmarkt naar de Zuid.
Een stoet met meer dan tweehonderd kindjes trok zaterdagmiddag van het Trefpunt naar het Zuidpark. Een succes, maar volgend jaar wordt wel het tijdstip verlaat om files bij de trams te voorkomen.

De allereerste Kinderparade, georganiseerd door IdeeKids, toont dat de Gentse Feesten steeds meer te bieden hebben aan de kinderen. Om 13 uur trok een kleurrijke parade vol ballonnen en vrolijke noten van Sint-Jacobs naar het Zuidpark. Helemaal achteraan zat kinderburgemeester Bavo (8) in een cabrio. Hij zwaaide als een volleerd politicus naar de mensen langs de weg. Op verschillende plaatsen langs het parcours stonden minipodia om de mensen te entertainen. Er waren onder meer vliegende pinguïns en een vuurspuwer te zien. Aan het stadhuis werd ook feestenburgemeester Peeters meegezogen in de stoet. Hij kreeg eerst een trommel en daarna een gitaar in zijn handen geduwd.

In de knoop

Bij de organisatie van de stoet waren duidelijk nog kinderziektes te merken. Zo was het tijdstip - 13 uur - slecht gekozen. Niet alleen is er dan nog geen volk in de stad, ook rijden de trams dan nog gewoon door het centrum. Omdat de kinderparade door de Limburgstraat en de Vlaanderenstraat trok, veroorzaakte dat een nooit geziene file van het openbaar vervoer. "Volgend jaar gaan we inderdaad later starten, om14.30 uur denk ik", zegt Peeters.


In de stoet liepen onder meer een turnclub, een dansclub en de rockacademie mee. Acrobatentoeren en muziek wisselden elkaar mooi af. Voor de kleinste kindjes was het best wel ver stappen, zo helemaal van de Vlasmarkt naar de Zuid. Aangekomen in het Zuidpark mochten de kinderburgemeester en de feestenburgemeester samen het lintje van Gentopia officieel doorknippen. Daarmee is het kinderparadijs in het Zuidpark ook helemaal feestklaar. Een massa springkastelen en anderen leuke attracties met middenin een terras voor dorstige ouders, veel meer kan een gezin zich niet wensen.