Exclusief voor abonnees

Joris Vandenbroucke (sp.a): “Doorwerken tot je 67ste, zoals de rechtse partijen willen, is niet realistisch”

Gentse lijsttrekker voor de Kamer wil pensioenleeftijd van 65 jaar

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Joris Vandenbroucke (42) is de nieuwe grote man bij de Gentse sp.a. Na omzwervingen over Leuven en Limburg belandde hij in Gent door de liefde en dat heeft hij zich nog niet beklaagd. Hij maakt de overstap van de Vlaamse lijst naar de federale lijst. “De mensen willen een ander beleid dan de voorbije vijf jaar. Wat mensen bezighoudt zijn de stijgende facturen voor openbaar vervoer, energie, kinderopvang,... en wij hebben een sluitend plan.”
Joris Vandenbroucke smijt zich in de verkiezingsstrijd.
Baert Marc Joris Vandenbroucke smijt zich in de verkiezingsstrijd.

“De mensen maken zich zorgen of ze alle facturen kunnen betalen aan het einde van de maand, of dat ze nog iets kunnen nalaten aan hun kinderen.... Akkoord, hogere inkomens gingen erop vooruit . Maar in meer volkse wijken, in Gent bijvoorbeeld, hoor ik dat de btw-verhoging op energie hard aankomt. We moeten naar 6%. Dat betekent 120 euro die de mensen rechtstreeks in hun portemonnee hebben. We hebben ook een fiscaal programma waarbij we 1.500 euro netto belastingvermindering geven aan alle loontrekkenden in dit land. We verhogen ook het pensioen waar mensen op kunnen rekenen als ze 42 jaar gewerkt hebben.”

En jullie willen ook nog eens dat terug naar een pensioenleeftijd van 65 jaar. Is dat niet terug naar af?

“Zeker niet. Wij vinden dat wie 42 jaar carrière heeft gemaakt recht heeft op een pensioen van minimum 1.500 euro. Dat lijkt mij een faire leeftijd. Rechtse partijen zeggen dat je tot je 67ste moet doordoen. Dat is geen realistische optie. Het overgrote deel van de mensen werkt vandaag geen 42 jaar. Nog nooit waren er zo veel mensen die de werkvloer permanent verlaten als onder de laatste regering. We willen werkbare carrières die langer duren met een pensioenleeftijd van 65 jaar.”

Er zijn weinig Europese landen waar men maar tot 65 jaar moet werken.

“Er zijn ook weinig Europese landen waar de pensioenen zo laag zijn als in België. Het is niet de leeftijd die telt maar de kilometers die tellen.”

De vraag die iedereen zich dan stelt is ‘hoe willen die sossen dat betalen’?

Je hebt 23% van dit artikel gelezen
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Edmond Dantès

  De PS/SPA hebben quasi 30 jaar de minister van pensioenen mogen leveren tot 2011, nooit concrete maatregelen genomen om de vergrijzing op te vangen, maar nú zouden ze het recept voor warm water ontdekt hebben.

 • Bart Steppe

  Jullie weten ook bij de Spa dat de cijfers 67 niet de realiteit zijn maar gewoon 63 jaar zal zijn en wat er in 2070 zal zijn weet niemand,dit is gewoon een prognose. Dat iemand in de bouw of zware beroepen op pensioen zullen gaan zal veel minder zijn. Wat jullie doen is gewoonweg liegen en populistisch zijn Het is dank zij jullie met het gat in de hand dat deze maatregelen moeten genomen worden en dat we de grootste belastingen van Europa hebben.

 • Nicolas De Reuck

  Mijn vader heeft tot zijn 75ste gewerkt. Ze hebben 2 jaar van zijn pensioen afgenomen omdat hij teveel gewerkt en verdiend heeft...??!!! Dit is België: mensen die vooruit willen worden gestraft...

 • Eric Grosemans

  Is perfect haalbaar, 1500 euro is geen cent teveel. België besteed 10% van het bnp aan pensioenen, in Oostenrijk is dat 15%, dat kan hier ook. Er zal dan elders minder geld te besteden vallen, maar dan moeten we het maar doen met een paar regeringen minder of minder en goedkopere vliegerkes kopen.

 • Lode vleminckx

  Zegt een man die voorstander is van pensioen voor mensen die nog nooit werkten en het nooit zullen doen.