Jongerenbendes op de vuist aan het Rabot: politie extra alert

Onder andere in de buurt van het nieuwe gerechtsgebouw wordt dit weekend strenger gepatrouilleerd.
Wannes Nimmegeers Onder andere in de buurt van het nieuwe gerechtsgebouw wordt dit weekend strenger gepatrouilleerd.
De Gentse lokale politie was afgelopen weekend extra alert voor knokpartijen tussen jongerenbendes. Zaterdag vonden in de buurt van het Rabot twee incidenten plaats waarbij meerdere personen betrokken waren. De politie hield vier jongeren bestuurlijk aan, drie personen raakten gewond. Burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) neemt de situatie ernstig. “Wat zich heeft voorgedaan is onaanvaardbaar. Maandag roep ik hierover alle betrokkenen bijeen.”

Politie-inspecteurs kwamen onder andere in de Gebroeders De Smetstraat en in de Doornzelestraat tussenbeide bij een vechtpartij. Op laatstgenoemde locatie hielden ze vier jongeren bestuurlijk aan. Zij mochten later op de avond weer beschikken. Het gaat om zeer jonge onruststokers: van tieners tot meerderjarige adolescenten. Het leeuwendeel is van Turkse of Afghaanse afkomst. Ze spreken de knokpartijen op voorhand af.

In dit parkje in het Rabot was het de voorbije dagen onrustig.
VTM In dit parkje in het Rabot was het de voorbije dagen onrustig.

Meer patrouilles 

“Geruchten over mogelijke conflicten bereikten eerder deze week al onze diensten”, zegt Bart De Cocker van de Gentse lokale politie. “We hadden onze patrouilles voor het weekend daarom opgevoerd. Zowel de persmagistraat van het Oost-Vlaamse parket als de burgemeester werden ingelicht. Er was ook een commissaris ter plaatse om de situatie nauw op te volgen.”

 Voorlopig lijkt de angel uit het conflict gehaald, al was er zaterdagavond zichtbaar meer (jong) volk op straat in de Rabotwijk. Buurtbewoners klagen al langer over overlast, maar blijven liever anoniem. “’s Avonds loop ik niet op mijn gemak. Mensen zijn bang", klinkt het onder andere. 

De politie bleef zaterdag nog tot laat patrouilleren om een oogje in het zeil te houden. “Het belangrijkste is dat we zichtbaar aanwezig blijven in het straatbeeld. Zo ontmoedigen we eventuele nieuwe escalaties”, stelt de Cocker. 

Oorzaak onbekend

Waarom de jongeren afgelopen weekend op de vuist gingen, is voorlopig onduidelijk. Het lijkt erop dat de ruzies op school begonnen zijn. De politie onderzoekt de zaak en zal ook extra patrouilleren. 

Burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) neemt de situatie ernstig. “Maandag roep ik hierover alle betrokken actoren bijeen”, zegt hij. “Met politie, jeugdwelzijnswerk, outreachend werk en de preventiediensten moet een plan opgesteld worden om situaties als deze tegen te gaan. Wat zich heeft voorgedaan is onaanvaardbaar. Dit moet stoppen.”
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Piet Dooremont

  De knips aan het Rabot en aan de Brugse Poort hebben de situatie in die buurten veel verergerd door het wegvallen van de sociale controle door meer verkeer. De drughandelaars hebben daar nog meer vrij spel waardoor veel huizen daar te koop komen . Door het feit dat in de verkiezingsbelofte weghalen van de knips niet gebeurd is zal het invoeren van de LEZ de situatie nog verslechteren want heel wat mensen die daar kwamen winkelen zullen daar dan ook wegblijven.

 • Saar Caron

  Bendes, ja de leeftijd is griezelig jong maar draait om veel meer criminele activiteiten dan tienergevechtje hoor.

 • luc teirlynck

  Gent , gelijkt meer en meer op Antwerpen en brussel veel criminaliteit met getto wijken rond het centrum , wie daar niet moet zijn blijft daar best weg .

 • Tony Vandevelde

  Idem in nieuw gent.wij vroegen vakantietoezicht omdat we niet gerust waren politie is niet geweest.

 • didier dossche

  En om welke jongeren gaat het? Lang geleden was het een propere buurt. Gent, heeft er meerdere, marginale achterstandswijken. Ben er geboren te Gent, al lang reeds gevlucht, maar die stad zegt mij niks meer.