Jonge holebi’s in elkaar geslagen in Gent, politie zoekt daders via camerabeelden

Nick Braeckevelt en Bruce Vansteenwinkel werden aangevallen in Gent.
Alexander Deprez Nick Braeckevelt en Bruce Vansteenwinkel werden aangevallen in Gent.
Nabij de Sint-Baafskathedraal kregen twee jongeren zaterdagnacht rake klappen te verwerken. In een open brief op sociale media schrijft één van hen de gebeurtenissen van zich af. “Gent, de meest open-minded stad van Vlaanderen. Een links bastion waar iedereen zichzelf mag zijn. Dachten we. Tot we in elkaar geslagen werden omdat we onszelf wilden zijn.” De Gentse lokale politie voert een onderzoek naar de feiten.

De feiten gebeurden rond 3 uur aan de Sint-Baafskathedraal in het centrum van Gent, zegt het slachtoffer. De twee jongens waren op weg naar huis na een avondje stappen. Ze verklaarden dat ze aangevallen werden door drie mannen. Ze kregen klappen in het aangezicht. “Wij met z’n tweeën, op weg naar huis na een avondje stappen. Zij met z’n drieën, duidelijk op zoek naar geweld. Wij op de verkeerde plaats, op het verkeerde moment. Zij op stap met de verkeerde intenties”, schrijft Nick Braekevelt in een open brief.

Zowel Nick als zijn vriend werden met ernstige verwondingen op het AZ Sint-Lucas binnengebracht. Nick heeft bloeduitstortingen in het gelaat. Zijn vriend liep een neusbreuk en verschillende kneuzingen in het gelaat op en verloor een stuk van een tand.

Daders zijn spoorloos

De politie is een onderzoek gestart naar de feiten en is nog op zoek naar de daders, die voorlopig spoorloos zijn. Ze gaan na of er camerabeelden zijn van het incident. De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen werd nog niet in kennis gesteld van de feiten.

Een foto van de bloedsporen van het incident dat zich in de nacht van zaterdag op zondag afspeelde aan de Sint-Baafskathedraal.
rv Een foto van de bloedsporen van het incident dat zich in de nacht van zaterdag op zondag afspeelde aan de Sint-Baafskathedraal.

De politie vermoedt een geval van gaybashing. “Het onderzoek loopt. De daders zijn na de feiten weggelopen richting het Zuid. Ze zijn voorlopig niet aangetroffen en we proberen hen te vinden”, zegt de lokale politie aan De Gentenaar. Politie en parket hebben voorlopig nog geen verdere informatie over de feiten. 

Burgemeester De Clerq: “Laffe daad”

“Intriest en totaal verwerpelijk. Een laffe daad die ingaat tegen alles waar Gent voor staat. Voor de vrijheid jezelf te kunnen zijn, voor de vrijheid graag te zien wie je wil graag zien”, zo reageert burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). “Deze daad tegen Nick en Bruce is dan ook een daad tegen alle Gentenaars. Onze politie voert een grondig onderzoek, ik hoop dat de daders gevat worden.”

Reacties

Het incident lokte veel verontwaardiging uit. In een schriftelijk statement zeggen de twee slachtoffers “geëmotioneerd te zijn door de vele, lieve reacties”.  “We hadden ook oprecht niet verwacht dat dit zo’n grote omvang ging krijgen. De steun die we krijgen komt uit onze omgeving en onbekenden, maar ook van politie.”

“Veel LGBTQ+ mensen die slachtoffer zijn van zinloos geweld geven dit niet aan”, gaat het statement verder. “Ze zijn misschien zelf beschaamd om erover te spreken. We wilden dit voorval niet stilzwijgen. Het is jammer dat mensen zich zouden schamen om dit aan te geven, laat staan dat mensen zich zouden beginnen beperken in hun eigen identiteit uit schrik voor agressie. We hopen dat dit net mensen sterkt om net wél 100 procent zichzelf te zijn en in het jammere geval van laffe agressie dan aangifte te doen zodat ze geholpen kunnen worden door de politie.”

Het is lang niet het eerste geval van gaybashing in Gent. Afgelopen zomer nog werd Toon Porrez, voormalig uitbater van de A-Pluss in de Belfortstraat, het slachtoffer van zinloos geweld.
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Filip Vanlaeken

  Geld voor repressieve LEZ pest-cameras is er wel, maar veiligheid voor alle burgers... ho maar. Die burgemeesters van grote steden spelen graag de populaire op sociale media, maar zien niet meer wat er leeft op straat.

 • werner Van der Kelen

  In wat voor soort maatschappij evolueren we, dit is echt niet te vatten, wie zo iets doet onschuldige mensen aanvallen zijn grote lafaards, wie of wat je bent doet niks ter zake, mensen laat je gerust !

 • Jess Janssen

  Leef u eigen leven en laat andere gerust ! Holebi’s de zaligste mensen die ik ken. Laat het niet aan jullie hart komen en blijf wie jullie zijn !

 • marie-jose Marie-José Anthonis

  Laat de mensen toch gerust ze doen jullie toch geen kwaad lafaards hopelijk worden ze gevonden en zwaar gestraft

 • Jeroen Beckers

  Mensen in elkaar slaan die niemand iets misdaan hebben getuigt niet echt van stoerheid maar vooral van een grote achterlijkheid.