Is de stadsring klaar? Niet echt

De verkeerslichten doorbreken de stroom aan voetgangers
Foto WN De verkeerslichten doorbreken de stroom aan voetgangers
De voorbije maanden zijn er heel wat werken uitgevoerd die de stadsring vlotter moeten trekken. Of hij klaar is voor dat extra verkeer, zal maandag pas blijken. De gloednieuwe verkeerslichten aan de Dampoort blijken in elk geval niet dé oplossing te zijn, want de voorbije dagen stond er voortdurend file.

Het vlotter trekken van de stadsring was één van de grote randvoorwaarden voor het circulatieplan. En daar zijn ook behoorlijk wat inspanningen voor geleverd. De werken aan de Heuvelpoort zorgden voor een betere doorstroming en iets minder files in de avond- en ochtendspits. De timing van de verkeerslichten op de ring werd herbekeken om winst te halen en nog andere kruispunten zoals aan Overzet en aan de Bijloke werden aangepast. De stadsring kan dus meer autoverkeer aan, maar of het zal volstaan is nog maar de vraag.


De stadsring is echter maar zo sterk als zijn zwakste schakel en dat lijkt de Dampoort te worden. Het is het grootste kruispunt van de stad dat nu al op maximale capaciteit draait. Over een heraanleg liggen de stad en Vlaanderen duchtig overhoop. De stad wil een tunnel, Vlaanderen wil een goedkopere bovengrondse oplossing. Zelfs als er snel een akkoord komt, moet men die vernieuwde Dampoort niet verwachten voor 2024. Nog zeven jaar geduld dus. Tot dan zullen we het moeten doen met de Dampoort zoals die er vandaag ligt.

Verkeerslichten

Sinds deze week zijn er een paar kleine ingrepen doorgevoerd. Er zijn duidelijker wegmarkeringen aangebracht. Daardoor zouden er minder conflicten moeten zijn op de rotonde. Op elk rijvak is duidelijk gemaakt waar men naartoe kan. De grote verandering zijn de gloednieuwe verkeerslichten. Die onderbreken de voortdurende stroom aan fietsers en voetgangers en zouden voor een betere doorstroming voor auto's moeten zorgen. Woensdag werden die verkeerslichten ingeschakeld, maar de file langs de Kasteellaan en aan Dok-Noord bleef. Het ziet er dus naar uit dat de Dampoort nog lange tijd een bron van ergernis en verkeersellende zal blijven. (EDG)


MORGEN: Watteeuw blikt laatste keer vooruit