IntelliGent Mobiel staat er weer na teleurstelling over referendum

De mensen van IntelliGent Mobiel aan de knip op de Ottogracht.
Foto James Arthur De mensen van IntelliGent Mobiel aan de knip op de Ottogracht.
Actiegroep IntelliGent Mobiel heeft na een lange stilte weer van zich laten horen. "Het missen van het referendum was een harde dobber, maar we konden de 30.000 mensen die de petitie tekenden niet laten stikken", zegt Eddy Vanzieleghem.

"Vanaf nu werken we niet meer met een politieke partij samen, maar we behouden wel de naam IntelliGent Mobiel", zegt Vanzieleghem. "Het was op voorhand afgesproken dat we enkel voor het referendum zouden samenwerken met N-VA."


"Ondanks de goednieuwsshow van de stad zijn er nog heel wat problemen door het circulatieplan. Zo wordt met middenstanders en met mensen die in Gent komen werken geen rekening gehouden. Iedereen wordt tegen iedereen uitgespeeld. In de ene straat is men tevreden omdat er minder auto's zijn, maar om de hoek ligt een straat die het slachtoffer is van de nieuwe situatie. We willen een betere verdeling van de lusten en de lasten", zegt Eddy Vanzieleghem.

Vervuiling

Elke maand wil IntelliGent Mobiel cijfers lossen van onderzoeken dat het liet uitvoeren. Gisteren werd nagegaan of de Gentse lucht inderdaad zuiverder is geworden.


"De Gentenaars krijgen sinds de invoering van het circulatieplan geen gezondere lucht binnen", zegt Jurgen Gielen. "Zowat 75% van alle luchtvervuiling in Gent komt van de 30.000 houtkachels. De auto is een klein deel. Er is nauwelijks iets veranderd aan luchtvervuiling afkomstig van diesels. Overdag neemt die hooguit met een percent af en 's nachts neemt de vervuiling toe. Met een beleid rond houtkachels zou de lucht er veel meer op vooruit gaan." (EDG)