Informatiedrempel voor ozon in Gent, Sint-Kruis-Winkel en Destelbergen overschreden

Illustratiebeeld.
thinkstock Illustratiebeeld.
De combinatie van luchtvervuiling, zonnig en warm weer hebben maandag geleid tot hogere ozonconcentraties in ons land. Maandagmiddag  om 17 uur werd op drie plaatsen in de regio de drempel overschreven, dat blijkt uit de jongste cijfers van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). Ook vandaag bestaat de kans dat de informatiedrempel opnieuw wordt overschreden, woensdag wordt dat niet meer verwacht.

De Europese informatiedrempel voor ozon ligt op 180 microgram ozon per per kubieke meter lucht. Bij het overschrijden van die drempel moet de overheid de bevolking informeren.  Het ging maandag om de meetstations Destelbergen (205 µg/m³), Baudelopark in Gent (206 µg/m³) en Sint-Kruis-Winkel (199 µg/m³)

De combinatie van luchtvervuiling, tropisch warm en zonnig veroorzaakt verhoogde ozonconcentraties in de lucht. Bij hoge ozonconcentraties worden mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling - zoals kinderen, ouderen of personen met ademhalingsproblemen - aangeraden om tussen 12 en 22 uur geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen. Zodra de alarmdrempel wordt overschreden, geldt die waarschuwing voor de hele bevolking. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.