Industriemuseum stalt drukkunsten (van uw krant) uit

De drukpersen in het Industriemuseum.
Gianni Barbieux De drukpersen in het Industriemuseum.
Vandaag heeft iedereen een printer in huis, maar niet eens zo heel lang geleden was drukken een ambacht. Het Gentse Industriemuseum wijdt nu een volledige verdieping aan de geschiedenis van de drukkunst. Uw krant krijgt er een ereplaats.

De vierde verdieping van het Industriemuseum toont voortaan ‘Drie eeuwen grafische industrie’. Geen saai en droge bedoening, maar een indrukwekkend verhaal, mét historische drukpersen die het nog echt doen. Daarnaast zijn er foto’s en drukwerk te zien van 1750 tot vandaag. Sierlijke letters, volledige letterkasten, alles is aanwezig. “Je kan er niet enkel kijken, maar ook doén,” zegt Hilde Langeraert, conservator van het museum. “Doorheen de tentoonstelling maak je je eigen minizine. Gaandeweg geraak je zo wegwijs in letterontwerp, kleurenmenging en druktechnieken.” Ook de hypermoderne drukkerij van vandaag komt aan bod. Er zijn beelden te vinden van EPC, de drukkerij van De Persgroep en dus uw krant, in Lokeren.

Drukfestival

Nog leuk: geregeld zijn er gepassioneerde – dikwijls ook gepensioneerde – vakmensen en vrijwilligers aan de slag aan de oude drukpersen. Komend weekend – 4 en 5 mei – opent de tentoonstelling met een heus Drukfestival. Er zijn drukworkshops, randanimatie en natuurlijk ook rondleidingen. Je kan er zeefdrukken, ecoprinten, 3D-printen, linosnijden of gewoon drukken met je poep, en dat allemaal gratis. Ook dit weekend komen oud-drukkers aan bod. Zo zal Armand Velghe, die in de drukkerij van Het Laatste Nieuws werkte, ervoor zorgen dat de printplaten van vrijdag 3 mei in de tentoonstelling terechtkomen. Binnenkort zal ook de historische drukpers, die nu aan de ingang van de HLN-redactie in Kobbegem staat, in de collectie van het Industriemuseum terechtkomen.

Meer info over de expo en het Drukfestival: www.industriemuseum.be.

Deze drukpers van Het Laatste Nieuws komt binnenkort naar het Gents Industriemuseum
© Bart Leye Deze drukpers van Het Laatste Nieuws komt binnenkort naar het Gents Industriemuseum
De hypermoderne drukkerij van De Persgroep in Lokeren
VDS De hypermoderne drukkerij van De Persgroep in Lokeren
Een antieke drukpers
VDS Een antieke drukpers
Een letterkast
VDS Een letterkast
Een vrijwilliger aan de slag
VDS Een vrijwilliger aan de slag
Drukpersen in het Industriemuseum
Gianni Barbieux Drukpersen in het Industriemuseum
Het team van het Industriemuseum:  Arnould Poelman, Ann Van Nieuwenhuyse, Erik Desmyter, Hilde Langeraert en Marie Kympers.
Gianni Barbieux Het team van het Industriemuseum: Arnould Poelman, Ann Van Nieuwenhuyse, Erik Desmyter, Hilde Langeraert en Marie Kympers.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.