Impact nieuwe Vlaamse regelgeving: 6.455 Gentenaars moeten meer betalen voor hun sociale woning

Sociale woningen in Gent. Door de verplichte nieuwe manier van huurprijsberekening zullen heel veel huurders meer moeten betalen
Foto Wannes Sociale woningen in Gent. Door de verplichte nieuwe manier van huurprijsberekening zullen heel veel huurders meer moeten betalen
Gent heeft een groot tekort aan sociale woningen, en wie er toch één heeft, zal vanaf volgende maand meer moeten betalen. Dat is een gevolg van een nieuwe regel die door de Vlaamse overheid wordt opgelegd. Dit is een prijsstijging op de kap van de meest kwetsbare mensen in de samenleving”, zegt Sonja Welvaert van PVDA boos. WoninGent verwacht 4 miljoen extra inkomsten.

Voor Gent heeft de nieuwe manier van huurprijsberekening voor sociale woningen enorme gevolgen. Gent hééft al een enorm ‘arm’ huurdersbestand. En nu blijkt dat door die nieuwe berekening liefst 6.455 huurders meer zullen moeten betalen vanaf januari. Hoeveel meer, dat weten ze nog niet. Anderzijds zijn er ook 1.098 huurders voor wie de prijs zal dalen. WoninGent berekende al dat er voor hen 4 miljoen euro extra huurinkomsten per jaar zullen zijn. Bij WoninGent waren er in 2018 7.830 huurders, die gemiddeld 257 euro voor een appartement betalen, of 354 euro voor een woning.

Onaanvaardbaar

“Deze prijsstijging op de kap van de meest kwetsbare mensen in de samenleving zal zwaar doorwegen”, reageert Sonja Welvaert van de Gentse PVDA. “Dit is onaanvaardbaar. Het kan niet dat de sociale huurders, die het al zeer moeilijk hebben, moeten opdraaien voor de moeilijke financiële situatie van de sociale huisvestingsmaatschappijen. Zo los je de wooncrisis niet op”, stelt ze. De nieuwe huurprijsberekening voor sociale woningen werd al eerder dit jaar aangekondigd. Tom De Meester van PVDA zal de maatregel aanvechten in het Vlaams parlement, maar ook in Gent zal er nog een stevig woord over gesproken worden, zowel op de commissie wonen als op de gemeenteraad. “Dit is echter een regel die vanuit Vlaanderen is opgelegd, en waar wij niks kunnen aan doen”, zegt bevoegd schepen Tine Heyse. “Wij eisen dat deze maatregel wordt teruggetrokken en dat er een herfinanciering komt van de sociale huisvestingsmaatschappijen”, zegt Welvaert.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Wulf

  Veel van die sociale woningen worden ingenomen door mensen die er geen recht op hebben. Als dit grondig onderzocht zou worden zouden veel meer mensen die er wel recht op hebben zo'n sociale woning kunnen betrekken. Dat zou al een hoop problemen oplossen. Tom en Mario, veel van die woningen worden bewoond door ouderen. Moeten die ook gaan werken ? Liefst niet oordelen over iedereen.

 • Tom Der Kinderen

  Het maandelijkse kerstfeest is voorbij, er moet betaald worden wat hoort ipv belachelijke gesubsidieerde prijsjes. Iemand die doet wat hoort en normaal gaat gaan werken heeft geen probleem om een huis te kopen of huren.

 • Erwin Vandriessche

  De prijs voor een sociale woning wordt berekend op het inkomen. Kan mij inbeelden dat er bewoners zijn die met een normaal inkomen toch een goedkope sociale woning hebben kunnen bemachtigen. Doch het is door die bewoners dat de sociale woningmaatschappij mogelijkheden biedt verbeteringen en herstellingen uit te voeren. Maar voor een huurprijsstijging moet wel goed gekeken worden naar de werkelijke inkomsten alsook de schulden die die mensen hebben.

 • Emiel Verheyden

  De meest kwetsbaren zouden hier inderdaad een voordeel moeten uit halen. Het is echter niet verkeerd eens een grondige diepgaande controle uit te voeren bij diegenen die sociale woningen “ bezetten” aan een sociaal huurbedrag maar verre van de hiervoor geldende voorwaarden afwijken. Dus een terechte herziening om de uiteindelijk door de gemeentes en steden veroorzaakte ongecontroleerde toestanden.

 • Mario van Hecke

  257€ voor een appartement en 354€ voor een huis???waar kan je dat nog vinden,en dan gaan ze nog klagen!zoek eens werk he