IJspiste onder Stadshal wordt vijver

OOK HELFT KRAAMPJES, STADHUIS EN NOVOTEL ZONDER STROOM NA BRANDJE

Het lijkt wel de Blaarmeersen in volle stadscentrum: omdat er geen stroom meer was, smolt de ijspiste in geen tijd.
JVK Het lijkt wel de Blaarmeersen in volle stadscentrum: omdat er geen stroom meer was, smolt de ijspiste in geen tijd.
Een brand in een stroomcabine onder de Gentse Stadshal heeft gisterennamiddag de hele kerstmarkt lam gelegd. De helft van de kraampjes zat net zoals het stadhuis en Novotel zonder stroom. De ijspiste werd een vijver. "Beter nu dan in het weekend", zegt organisator Bart Goetkint.

Om 12.15 uur werd het Emiel Braunplein en omgeving opgeschrikt door krachtige knallen. "Sommige mensen dachten, in deze tijden van terreur, aan een bomexplosie. Gelukkig hadden we snel door dat er een probleem was met een hoogspanningscabine", vertelt uitbater van de ijspiste Christophe Burrick. Hij maakte alles van dichtbij mee. Op het moment dat de brandweer aankwam, kwam er al een dikke rookpluim van onder de Stadshal.


"We hebben onmiddellijk beslist om het Braunplein en omgeving te evacueren omwille van de prikkelende rook", gaat brandweerluitenant Chris De Pauw verder. "De evacuatie verliep vlot en we konden het brandje snel blussen. De cabine is volledig vernield." Door de brand viel de stroom op heel wat plaatsen op en rond het Braunplein uit. Zo zat de helft van de kerstkraampjes zonder stroom en was het in het stadhuis en Novotel donker. Ook de al zo geplaagde ijspiste deelde in de brokken. Door de hoge buitentemperaturen stond al geregeld een plasje water op het ijs, maar gisteren lag precies een nieuw zwembad op het Emiel Braunplein.


"We waren net klaar om te openen, maar dat zal nu wel niet lukken", zegt Burrick. "De organisatie heeft dan ook meteen extra noodgeneratoren laten uitrukken (om weer ijs aan te maken voor de piste, red.). Die moeten hier om 15 uur zijn. Het is jammer, maar het inkomstenverlies zal gelukkig beperkt blijven. Het had veel erger kunnen zijn. De mensen begrijpen alvast dat we hier machteloos tegenover staan." Zijn collega-organisator Bart Goetkint treedt hem daarin bij. "Dit gebeurt inderdaad beter nu dan in het weekend, wanneer het erg druk is."

Uit de elektriciteitscabine onder de Stadshal komt rook.
JVK Uit de elektriciteitscabine onder de Stadshal komt rook.

Honderd ijstaarten

Niet alleen op de kerstmarkt zat de organisatie met de handen in het haar. Ook bij Moochie, de zaak van frozen yogurt in Klein Turkije, was het paniek. Een huilende medewerkster belde shopverantwoordelijke Sylvie Billiet op. "De voorbije twee weken hebben we een honderdtal taarten manueel bereid. Daar kroop enorm veel tijd in en ze liggen nu goed gekoeld in de diepvries te wachten. We vreesden dat al dat harde werk kapot zou zijn en wij de klanten op kerstavond zouden moeten teleurstellen. Ik was al druk stroomgeneratoren aan het regelen, toen we na een uur gelukkig weer stroom hadden. De temperatuur was al tien graden gestegen, maar de taarten zijn in orde", zegt Billiet opgelucht. Na goed een uur hadden de meeste kraampjes weer elektriciteit. Om 15 uur had de volledige kerstmarkt stroom. Eandis onderzoekt hoe de kortsluiting kon ontstaan. Normaal kan er vandaag vanaf 11 uur weer geschaatst worden.

Sylvie (links) van Moochie en haar medewerkster kunnen weer lachen: hun taarten zijn gered.
JVK Sylvie (links) van Moochie en haar medewerkster kunnen weer lachen: hun taarten zijn gered.