Iconische kinderwinkels stoppen ermee

INTERNETCONCURRENTIE EN HEISA ROND CIRCULATIEPLAN WORDEN UITBATERS TE VEEL

Zaakvoerders Anna Supré en Rudy De Smet stoppen er na 35 jaar mee.
James Arthur Zaakvoerders Anna Supré en Rudy De Smet stoppen er na 35 jaar mee.
Twee Gentse iconen in de sector van de kinderspullen houden ermee op. Bij KRAT in de Burgstraat eindigt het verhaal na zeventien jaar. Gold Star in de Sint-Margrietstraat stopt ermee na 70 jaar. Beiden houden een grote uitverkoop.

Bij Gold Star begint de uitverkoop op zaterdag 2 september. Zeventig jaar lang werden Gentse kinderkamers ingericht met de spullen van Gold Star. Het was een Gents begrip. "De cirkel is rond", zeggen zaakvoerders Anna Supré en Rudy De Smet. "Mijn ouders hebben de winkel 35 jaar lang uitgebaat en wij nu ook. We gaan nu op pensioen. De concurrentie van de internetverkoop was ook zeer groot geworden en in mindere mate speelde ook het circulatieplan zijn rol. We hadden klanten die het niet meer zagen zitten om tot hier te komen."

Valérie Roetynck, uitbaatster van KRAT in de Burgstraat. In haar winkel is de uitverkoop al begonnen.
James Arthur Valérie Roetynck, uitbaatster van KRAT in de Burgstraat. In haar winkel is de uitverkoop al begonnen.

Familie op stand-by

"We weten niet goed waar we ons voor de uitverkoop aan kunnen verwachten. We hebben voor de zekerheid een hoop gezins- en familieleden op standby gezet voor als het een overrompeling zou worden. Hoe dan ook moet alles weg. De voorbije maanden hebben we geen geboortelijsten meer kunnen leggen maar we merken dat veel mensen toch nog per sé bij ons willen kopen. In plaats van een lijst te leggen kochten ze de spullen meteen bij ons en wij gaven hen een korting."

Heisa circulatieplan

Bij KRAT in de Burgstraat is het een gelijkaardig verhaal. "Oorspronkelijk was ik gevestigd in de Keizer Karelstraat", vertelt Valérie Roetynck. "Dat werd echter een drukke uitvalsweg en dus trok ik naar de Burchtstraat waar toch heel wat leuke winkeltjes te vinden waren. Helaas begonnen toen werken aan enkele bruggen waardoor er veel passage en omzet verloren ging. Dan ging het enkele maanden zeer goed maar in april was er dan het circulatieplan, of liever de heisa die er rond gemaakt is. Uiteindelijk veranderde er voor onze straat niet zo veel. We bleven perfect bereikbaar. Maar klanten die op voorhand aankondigden niet meer te zullen komen omwille van het plan hielden spijtig genoeg ook hun woord. Daar komt nog eens de concurrentie van de internetverkoop bij en dat maakte dat het genoeg geweest was. De uitverkoop is inmiddels al begonnen", aldus Valérie.