Iconische danstempel Decadance in Gentse Overpoort sluit de deuren

Decadance in de Overpoort is een begrip in het Gentse nachtleven.
Wannes Nimmegeers Decadance in de Overpoort is een begrip in het Gentse nachtleven.
De Overpoort verliest deze week een van zijn absolute uithangborden. Na 22 jaar trekken broers Bart (55) en Yves (45) De Kegel de stekker uit hun legendarische club ‘Decadance’. “We zijn fier dat we zoveel grote dj-namen naar Gent hebben gehaald.”

Het is een naam die klinkt als een klok bij verschillende generaties Gentse studenten en nachtbrakers: de Decadance in de Overpoort. Binnen- en buitenlandse kleppers als Green Velvet, Joris Voorn en TLP stonden er meermaals achter de draaitafels.

Maar na 22 jaar is het welletjes voor uitbaters en broers Bart en Yves De Kegel. “We voelden dat het verhaal voor ons op zijn einde liep”, vertelt Bart. “De lange nachten werden er te veel aan.” Al spelen er ook andere factoren mee. Vorig jaar besliste burgemeester Daniël Termont (sp.a) om de zaak tien weken te sluiten op basis van de drugswetgeving. De Raad van State floot die beslissing uiteindelijk terug. “Daar is iets van blijven hangen”, geeft Bart toe.

‘Onze portiers vertelden ons dat ze vorig jaar nog nooit zoveel mensen de toegang moesten ontzeggen omdat ze stomdronken waren’

Bart en Yves De Kegel, uitbaters Decadance

Daarnaast merken de broers De Kegel ook dat het nachtleven er niet makkelijker op wordt. “We zien onze gasten steeds later binnenkomen. En al te vaak goed beschonken. Onze portiers vertelden ons dat ze vorig jaar nog nooit zoveel mensen de toegang moesten ontzeggen omdat ze stomdronken waren.” Bart De Kegel opende intussen ook het dagcafé ‘Caplette’ in Flobecq bij Ronse. “We hebben hier een geslaagd parkcafé achter de rug en woensdagavond hadden we 500 deelnemers voor onze halloweentocht. Ik zit nog boordevol ideeën.”

Green Velvet.
RV Green Velvet.

Ondanks het afscheid kijkt Bart met veel voldoening terug op 22 jaar Decadance. “Dat we mensen als Joris Voorn en Green Velvet naar onze club konden halen, blijft een fantastische herinnering. We hebben heel wat mooie contacten opgebouwd in al die jaren nachtleven. Zo ken ik 80 procent van de dj’s backstage op Tomorrowland. Ik herinner mij ook nog een nacht dat Green Velvet hier bij ons kwam draaien na een set op I Love Techno. Daarna werd hij verwacht op een groot festival in Ierland. Toen ik hem teken gaf dat het tijd was om te vertrekken naar de luchthaven, wilde hij niet stoppen met draaien. Toen we aankwamen op de luchthaven was zijn vliegtuig al vertrokken (lacht). Gelukkig kon hij er met een andere vlucht nog net op tijd geraken.” 

Of het vandaag nog mogelijk zou zijn om Decadance op te starten betwijfelt Bart. “Het is allemaal veel moeilijker geworden. De gages van een pak dj’s zijn onbetaalbaar geworden. Door onze reputatie konden wij bekende namen wel overtuigen om voor een zachter prijsje te spelen, maar voor een beginnende club lukt dat niet.”

Wat er na de sluiting van Decadance met het pand in de Overpoort gebeurt, blijft voorlopig een geheim. “Er komt iets nieuws, meer kan ik er nog niet over zeggen”, zegt De Kegel. Sowieso volgt er de komende dagen nog een afscheidsfeest voor al wie de Decadance een warm hart toedraagt.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerrit Teeuwen

  Enkele keren geweest, vond het persoonlijk niet zo bijzonder . Wel spijtig natuurlijk dat ze ermee ophouden.

 • José Gonzales

  En stillaan verdwijnt alles!

 • Hendrik Suffys

  Jammer, nostalgische momenten beleefd!

 • eva Berneel

  Mooie herinneringen

 • Bart Boenen

  Nu blijft er helemaal niets meer over, zucht. Ja, dat drinken van goedkope sterke drank uit de nachtwinkel alvorens te gaan aankloppen bij een utgangsgelegenheid is een probleem. Wij dronken een lekkere pint in de dancing zelf en kwamen in combinatie met de muziek in een leuke hogere sfeer. Nu hebben ze vaak al eens gekotst alvorens ergens toe te komen.