Hulpdiensten uit hele provincie voor grootschalige rampenoefening

Ongeveer 80 “slachtoffers” werden op de dokken verzorgd.
Gianni Barbieux Ongeveer 80 “slachtoffers” werden op de dokken verzorgd.
Een ontploffing in een van de terminals van het transport- en opslagbedrijf GTS in de Gentse haven, met meer dan 90 gewonden tot gevolg. Met dat scenario gingen 600 hulpverleners en figuranten dinsdagochtend aan de slag in een grootschalige rampoefening. “Een goede voorbereiding als het scenario ooit werkelijkheid wordt.”

Zo’n oefening wordt jaarlijks georganiseerd door de dienst noodplanning van de gouverneur van Oost-Vlaanderen samen met een bedrijf waar gevaarlijke stoffen geproduceerd, bewerkt of opgeslagen worden, een zogenaamd sevesobedrijf. Bij het scenario van dinsdag ontplofte een terminal in het bedrijf GTS, waardoor de brandweer, de medische diensten, de dienst Volksgezondheid, het Rode Kruis, de lokale en federale politie, de Civiele Bescherming en defensie ter plaatse moesten komen. In totaal werkten zo’n 600 mensen mee aan de oefening.

Ongeveer 80 “slachtoffers” werden op de dokken verzorgd.
Gianni Barbieux Ongeveer 80 “slachtoffers” werden op de dokken verzorgd.

“Het multidisciplinaire aspect is het moeilijkste aan zo’n oefening”, weet commandant Guy Snauwaert, die de oefening voorbereidde en leider is van de operaties tijdens de oefening. “Iedereen moet de juiste hulpverlening krijgen, van zij die zeer ernstige brandwonden opliepen en via de helikopter naar het brandwondencentrum vervoerd moesten worden, tot zij die niet gekwetst raakten maar wel psychosociale hulp nodig hebben. We moeten voorbereid en klaar zijn voor zo’n rampen.”

80 figuranten

Het provinciaal rampenplan werd afgekondigd en razendsnel kwamen van uit de hele provincie onder andere ambulances, MUG-eenheden, brandweerwagens, de civiele bescherming met een drone en de politie massaal ter plaatse. Ongeveer 80 figuranten – vooral legerpersoneel en hun vrienden en familie – werden ter plaatse op de dokken verzorgd vooraleer ze met de ambulances weggebracht werden. In sportcentrum Hoge Wal in Evergem werden slachtoffers opgevangen die niet zwaargewond waren, maar wel psychologische bijstand nodig hadden.

Ongeveer 80 “slachtoffers” werden op de dokken verzorgd.
Gianni Barbieux Ongeveer 80 “slachtoffers” werden op de dokken verzorgd.

Bij de evacuatie van het bedrijf waren er nog enkele twists in het scenario. Een van de gewonde medewerkers bleek tijdens een fouillering bijvoorbeeld een vuurwapen bij zich te hebben en gedroeg zich agressief. Hij werd door de politie vakkundig van de bus gehaald. Een nabije school werkte ook mee aan de oefening en maakte ervan gebruik om ook de eigen veiligheidsprocedures te testen. 76 leerlingen werden veilig geëvacueerd uit de school.

Zo’n oefening vergt heel wat voorbereiding. “In oktober 2018 zijn we voor de eerste keer samengekomen om het scenario te bepalen”, volgens Snauwaert. “Dat moet wel, zeker omdat het een gezamenlijke inspanning van zoveel diensten is om het in goede banen te leiden.”

Ongeveer 80 “slachtoffers” werden op de dokken verzorgd.
Gianni Barbieux Ongeveer 80 “slachtoffers” werden op de dokken verzorgd.

BE-alert

De oefening was afgelopen rond 15.30 uur. Op een latere datum volgt nog een evaluatie waarop de verschillende diensten bespreken wat goed ging en wat nog bijgeschaafd moet worden, maar over het algemeen spreekt waarnemend gouverneur van Oost-Vlaanderen Didier Detollenaere van een succes. “Het is de eerste keer dat het uitgebreid medisch interventieplan uitgevoerd is”, zegt hij. “Ook de inzet van meldingssysteem BE-alert is getest. Het belang van snelle en accurate communicatie naar de burger groeit altijd maar”, zegt Detollenaere. “We hebben al gemerkt dat er nog te weinig mensen zijn ingeschreven voor BE-alert”, voegt burgemeester van Evergem Joeri De Maertelaere toe. “Daar moeten we nog een paar inspanningen doen.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Kenny De raeve

    Ook Venus (vereniging voor enscenering , nabootsing en uitbeelding van slachtoffers, van het Vlaamse kruis ) en vos (vereniging ongevallen simulanten van het rode kruis) waren van de partij om slachtoffer te zijn .