Hoop voor orgel Sint-Niklaaskerk, maar 7 jaar wachten op erfgoedpremie

Het unieke orgel in de Sint-Niklaaskerk
Gianni Barbieux Het unieke orgel in de Sint-Niklaaskerk
In de Sint-Niklaaskerk bevindt zich een uniek orgel, een Cavaille Coll, zoals er ook eentje in de Notre Dame staat. Het Gentse orgel is dringend aan restauratie toe, maar de wachttijd voor een erfgoedpremie is 7 jaar.

“Bij de brand in de Notre Dame werd gevreesd voor het prachtige orgel dat daar staat, maar wij vergeten dat we ook in onze stad zo’n prachtig Cavaille Coll-orgel hebben”, zegt Stijn De Roo (CD&V). “Dat staat in de Sint-Niklaaskerk, maar verkeert in slechte staat. Is er zicht op een restauratie?”

Schepen Annelies Storms bevestigt dat het orgel in de Sint-Niklaaskerk een uniek instrument is. Het werd gebouwd in 1853 en was drie jaar later klaar. “Het komt zelden voor dat zo’n instrument zo authentiek bewaard is gebleven als het onze. Dat ligt natuurlijk aan de hoge kwaliteit van het instrument, van het materiaal en van de uitvoering. Door de slechte staat waarin de kerk verkeerde, heeft het orgel van 1960 tot 2010 ingepakt gezeten in een houten kist, om het te beschermen. Het is al die tijd ook niet bespeeld. De afgelopen jaren is het wel verzorgd door experten, en is er een restauratiedossier opgemaakt.”

In 2013 werden succesvolle stabiliteitswerken uitgevoerd aan het doksaal van de kerk dat aan het verzakken was. Daarvoor werd de blaasbalg van het orgel weggenomen. Dat staat intussen wel terug in het kerkschip, maar het verkeert in slechte staat. Het moet gerestaureerd worden, en terug onder het orgel geplaatst. Het orgel zelf is zo goed al compleet, en stabiel. Er ontbreken 22 orgelpijpen, de andere 2.286 (!!) pijpen moeten nagekeken worden. “Een ideaal scenario zou een totaalaanpak zijn van het kerkschip, maar dat is niet realistisch. Er is nu 333.000 euro vrijgemaakt voor restauratiewerken aan het doksaal en de trap er naartoe. Maar de kostprijs van de restauratie van het orgel zelf wordt geraamd op 1.387.500 euro. We hopen daarvan 60 tot 70 procent te krijgen als ‘erfgoedpremie’. Alleen is de wachttijd voor zo’n premie… 7 jaar.”

Het unieke Gentse orgel zal dus nog enkele jaren geduld moeten oefenen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.