Hond Lizzy overleeft vergiftiging niet: “Ze was al wat ik nog van mijn overleden ouders had...”

Lizzy bezweek na een vergiftiging met rattengif.
RV Lizzy bezweek na een vergiftiging met rattengif.
Lizzy, de negen jaar oude hond van Rita Van Heirseele uit de Steenhuisdreef in Drongen is gestorven door rattengif. “De hond was van mijn ouders tot aan hun overlijden. Ze was het laatste dat ik nog van hen over had.”

Een week geleden gedroeg Lizzy zich ineens vreemd toen Rita thuiskwam. “Normaal is ze altijd heel enthousiast, maar nu was ze stil”, vertelt ze. “Na tien minuten wandelde ze naar boven en viel ze plat op de grond. We zijn met haar naar de dierenarts gegaan, maar die stuurde ons meteen door naar de dierenkliniek in Merelbeke. Daar hebben ze verschillende proeven en onderzoeken uitgevoerd. Ze zeiden dat Lizzy ofwel rattengif had ingenomen, of dat ze een tumor op haar milt had.”

De hond Lizzy (rechts) kwam om het leven door een vergiftiging.
RV De hond Lizzy (rechts) kwam om het leven door een vergiftiging.

Omdat de hond heel plots ziek was geworden, ging Rita ervan uit dat het over een vergiftiging ging. “Lizzy is drie dagen in Merelbeke gebleven en toen ze thuiskwam, kreeg ze nog medicatie als behandeling voor een vergiftiging met rattengif. Het ging een stuk beter, ze blafte weer en kreeg weer energie. Ook daarom zijn we ervan overtuigd dat ze geen tumor had. Maar vrijdag ging Lizzy weer in shock. Ze was er te erg aan toe en we hebben haar moeten laten inslapen. We hebben er alles aan gedaan om haar te redden, maar het heeft niet mogen zijn.”

Trouw en geliefd

Rita vraagt zich nu af hoe haar hond vergiftigd kon worden. “Wij strooien natuurlijk zelf geen gif, maar twee weken geleden hebben we ook een poes verloren op een rare manier, dus misschien strooit iemand in de buurt wel. Lizzy deed nooit iets verkeerd, maar ze was een waakhond. Ze liep naar het hek en blafte wel eens als iemand voorbijkwam. Er zijn altijd mensen die het daar moeilijk mee hadden.” Rita heeft nu camera’s gehangen om een eventuele gifgooier te betrappen. “Maar het is zoeken naar een speld in een hooiberg”, zucht ze. “Ik weet niet wie zoiets zou doen, maar het is heel laag.”

De hond Lizzy kwam om het leven door een vergiftiging.
RV De hond Lizzy kwam om het leven door een vergiftiging.

Het verlies van Lizzy komt hard aan. “Lizzy was een asielhond die door mijn ouders geadopteerd werd. Toen zij vijf jaar geleden overleden zijn, is de hond bij mij gebleven. We zijn grote dierenliefhebbers en hebben verschillende honden. Lizzy was heel trouw. Soms blafte ze eens als iemand binnenkwam bij ons, maar ze bleef altijd rustig. Mijn zoon geeft bokslessen achter ons huis en Lizzy was geliefd bij alle leerlingen die langskwamen. Ze was het laatste dat ik nog overhad van mijn ouders en nu is ze weg.” Aan andere dierenliefhebbers uit de buurt heeft ze een boodschap: “Let op, want er gebeuren dingen in onze buurt die niet normaal zijn.”

De hond Lizzy kwam om het leven door een vergiftiging.
RV De hond Lizzy kwam om het leven door een vergiftiging.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ilse note

  Gedver! Wat een reacties! Een hond blaft nu eenmaal, en zeker een waakhond. Dat heeft niets te maken met scholing, dat is instinct, en als die hond goed waakt, maar voor de rest zich gedraagt zou ik daar ook niets aan veranderen. Wie dat niet verdragen kan hoort thuis op een heuvel ver van de bewoonde wereld! Tegenwoordig verdragen mensen niets meer. Ik woon op een steenweg, toch is er veel geblaf rond ons, had zelf een pup die veel blafte omdat die nog moest leren. Niets verantwoord het doden!

 • sandra cauberghs

   "Ze liep naar het hek en blafte wel eens als iemand voorbijkwam. Er zijn altijd mensen die het daar moeilijk mee hadden.” wil dat zeggen dat ze continu blaft? Dat dit veel geblaf inhoudt?? En de mensen die daar al problemen mee hebben, hadden ook op een volwassen manier kunnen reageren: de eigenaar aanspreken erover ipv zoiets misdadig te doen!

 • Philippe Van Thuyne

  Enkel een vermoeden van rattenvergif. Geen bewijzen.

 • Nicolas Beckx

  Iemand die gif rondstrooit moet gestraft worden. Rust zacht Lizzy.

 • carmen Van de casteele

  Wie doet nu zoiets? Besef toch eens dat voor sommige mensen honden heel belangrijk zijn, minstens even belangrijk als mensen, dus bij een verlies van hun hond is dit heel heftig. Zeker dit hondje was dan nog een hondje uit het asiel, ook het laatste wat overbleef van haar ouders maakt het nog emotioneler. Je mag er niet aan denken, dat je hondje op deze manier heen gaat door opzettelijk te vergiftigen of door roekeloos om te gaan met vergif.