Homo Turisticus laat ouders zweten in nieuwe sportzaal

BASISSCHOOL HAZENAKKER BREIDT UIT MET OOG OP NIEUWE ECOWIJK

Jan Matthys, ook bekend als Homo Turisticus, in de rol van prettig gestoorde turnleerkracht onderwerpt de ouders aan een parcours in de nieuwe sportzaal.
Wannes Nimmegeers Jan Matthys, ook bekend als Homo Turisticus, in de rol van prettig gestoorde turnleerkracht onderwerpt de ouders aan een parcours in de nieuwe sportzaal.
Basisschool Hazenakker in Gentbrugge heeft gisteren Homo Turisticus Jan Matthys ingeschakeld om feestelijk de deuren te openen van haar nieuwbouw. De school zag haar leerlingenaantal in 5 jaar tijd stijgen met 25 procent, goed voor een honderdtal leerlingen extra. Bovendien zijn er plannen voor de bouw van 300 woningen op de nabijgelegen site van het voormalige Ottenstadion.

Gentbrugge is populair bij jonge gezinnen. Dat merkt ook de directie van basisschool Hazenakker. "Voor volgend schooljaar hebben we al verschillende wachtlijsten moeten aanleggen voor enkele leerjaren. Andere klasjes tellen geen wachtlijst, maar zijn wel al volzet en we tellen ook al 72 nieuwe instappertjes", somt directrice Ann Lessens op. "In 2012 telden we bij de start van het schooljaar nog 391 leerlingen. Vandaag zijn dat er al 496."

Voor de opening waren de leerlingen van Hazenakker uitgedost met lange oren.
Wannes Nimmegeers Voor de opening waren de leerlingen van Hazenakker uitgedost met lange oren.

3,35 miljoen euro

Met een capaciteitsuitbreiding wil de school ook inspelen op de bouw van de toekomstige Ecowijk Gantoise die zo'n 300 woningen omvat. "Op termijn willen we stelselmatig uitbreiden naar 600 plaatsen", zegt Lessens.


De school startte enkele jaren terug een dossier op voor een renovatie- en nieuwbouwoperatie en kon zo aanspraken op 3,35 miljoen euro uit een fonds van de Vlaamse overheid voor capaciteitsuitbreiding. Een voormalig CAW-gebouw en de oude turnzaal werden omgebouwd tot klasruimte en sinds gisteren heeft de school een gloednieuwe sportzaal die vanaf volgend schooljaar ook zal kunnen afgehuurd worden door verenigingen uit de buurt. Onder meer de plaatselijke korfbalvereniging toonde interesse om van de locatie gebruik te maken. Verder omvat de nieuwbouw ook een schoolrestaurant met plaats voor 390 kinderen en vier broodnodige nieuwe klaslokalen.


In scholen in Gentbrugge en Ledeberg werden de voorbije vijf jaar al 321 extra plaatsen gecreëerd. "Met deze nieuwe uitbreiding wordt dat aantal nog groter en maken we het mogelijk dat ouders kunnen kiezen voor de school van hun hart", zegt schepen van onderwijs Elke Decruynaere (Groen).


Om de opening van het nieuwe schoolgebouw op te luisteren, waren de kinderen gisteren uitgedost in een hazenpak en met lange oren. Homo Turisticus en bekende Gentenaar Jan Matthys werd ingeschakeld als prettig gestoorde gelegenheidsturnleerkracht en ouders mochten een parcours ontdekken in de nieuwe sportzaal. "Met de school hebben we een hele week rond gezonde voeding en lichaamsbeweging gewerkt. Ook de nieuwe sportzaal past mooi in dit plaatje. Er kan zowel badminton, basketbal, volleybal als handbal gespeeld worden. Daarnaast geven we hier al bewegingsactiviteiten zoals dans, aerobics en hebben we ook een bewegingsparcours ter beschikking", aldus directrice Ann Lessens.