Homo's vogelvrij in Rabotwijk

KOPPEL KLAAGT VOORTDURENDE SCHELDPARTIJEN EN BEDREIGINGEN AAN

De politie rijdt weg uit de Rabotwijk na het zoveelste geval van foutparkeren en de daaropvolgende scheldtirade en bedreigingen.
Kos De politie rijdt weg uit de Rabotwijk na het zoveelste geval van foutparkeren en de daaropvolgende scheldtirade en bedreigingen.
Een homokoppel uit de Rabotwijk heeft in een pakkend, en ongetwijfeld voor veel homo's herkenbaar, Facebookbericht de homohaat in de wijk aangeklaagd. "We worden al twee jaar lang uitgescholden en bedreigd, gewoon omdat we homo zijn", zegt slachtoffer Kristof (29). Burgemeester Termont laat de zaak onderzoeken.

'Vuile homo! Vertrek!' Het is maar een passage uit de Facebookstatus die Kristof uit de Victor Frisstraat woensdagnacht postte. Hij werd al ruim 200 keer gedeeld op de socialenetwerksite. Met dergelijke scheldtirade krijgen hij en zijn partner (28) bijna dagelijks te maken. Niet mis in een stad die de integratie van holebi's in haar bestuursakkoord heeft opgenomen.


Drie jaar geleden verhuisde het koppel naar de multiculturele Rabotwijk. "We wisten waaraan we begonnen, maar de huizen hier zijn betaalbaar en leven in een multiculturele wijk leek ons een mooie optie. Daarbij, je mag toch kiezen waar je woont", zo doet hij zijn verhaal. "Het eerste jaar liep alles vlot. We probeerden met de buurtbewoners contact te zoeken en er waren geen problemen. Maar de laatste twee jaar wordt ons het leven zuur gemaakt. We worden voortdurend geprovoceerd. Een voorbeeld: voor onze garage vinden ze het nodig om toch te parkeren. Het is nochtans duidelijk dat daar een garage is. Wanneer we de eigenaar daar op aanspreken, worden we verrot gescholden of zelfs fysiek bedreigd."


Woensdagavond zag Kristofs partner, nadat hij thuis kwam van het winkelen, dat de wagen van zijn overbuur opnieuw voor de garagepoort stond. Toen hij verhaal wilde halen, was 'Vuile homo, vertrek!' het enige wat hij te horen kreeg. "De situatie escaleerde volledig. Terwijl wij de politie belden, haalde de vrouw er negen Turken bij. De politie kwam pas na drie kwartier, oordeelde dat het een simpele burenruzie was, en vertrok zonder veel te doen. Daar stonden wij dan."

In de Victor Frisstraat is 'de sympathieke stad Gent' soms ver te zoeken, zeker voor homo's.
JVK In de Victor Frisstraat is 'de sympathieke stad Gent' soms ver te zoeken, zeker voor homo's.

Onveiligheidsgevoel

Dat was voor Kristof de druppel. "Met die buren praten, gaat toch niet. Het is niet dat we nu in angst leven, maar we voelen ons toch niet meer veilig. Maar vertrekken, daar denken we niet aan! Anders geven we hen hun zin. Een bevriend homokoppel uit de IJskelderstraat is na aanhoudende provocaties zelfs verhuisd. Er zijn ook heel veel jonge gezinnen verhuisd omdat ze het hier beu zijn. Er moet echt iets veranderen. Gent wordt in de media afgeschilderd als een vriendelijke en sympathieke stad. Het is inderdaad een prachtige stad, maar het is er niet altijd zo vredelievend. Er moet iets veranderen."


Intussen werd de status al honderden keren gedeeld en staken ruim 400 mensen virtueel hun duim omhoog. "We hadden niet verwacht dat het zo viraal zou gaan." Gisterenmorgen contacteerde Kristofs vriend burgemeester Daniel Termont (sp.a). Die was erg aangedaan door het bericht. "Het is onaanvaardbaar. Ik heb onze korpschef gevraagd om te onderzoeken of de politie daar inderdaad is weggegaan. Daarnaast laat ik het hoofd van de dienst Integratie zo snel mogelijk contact opnemen met de betrokkenen. Verdraagzaamheid voor holebi's en transgenders is een prioriteit."


De beloftes van Termont zijn niet loos, want het koppel kreeg al een telefoontje van de integratiedienst van de lokale politie. "Dat deed deugd! Het is de bedoeling dat we binnenkort samenkomen om het probleem aan te pakken."


Over het geval van woensdagavond stelt de politie dat ze geen oproep binnen kreeg voor homofoob geweld. "Wel voor een verkeerd geparkeerde auto en bedreigingen", klinkt het. "Toen onze mensen arriveerden, was de auto weg en was het rustig. Onze mensen konden niks vaststellen."

De post van het homokoppel wordt veel gedeeld op Facebook.
kos De post van het homokoppel wordt veel gedeeld op Facebook.