HOGENT-directeur stelt nut associaties in vraag

Koen Goethals (hier links op de foto) stelt zich vragen bij het nut van associaties in het hoger onderwijs.
RV Koen Goethals (hier links op de foto) stelt zich vragen bij het nut van associaties in het hoger onderwijs.
In zijn openingsspeech bij de start van het nieuwe academiejaar heeft Koen Goethals, algemeen directeur van HOGENT, kritische bedenkingen geuit bij het bestaan van de associaties tussen verschillende universiteiten en hogescholen. “Op bepaalde vlakken werken de associaties eerder begrenzend, dan inspirerend.”

De associaties koppelen de hogescholen en universiteiten in samenwerkingsverbanden. Zo werkt de HOGENT samen met de UGent, net zoals de KU Leuven en hogeschool Odisee dat doen. Goethals ziet het nut niet in van die barrière. “Voor heel wat opleidingen slaan we beter de handen in elkaar, werken we beter collegiaal en elkaar ondersteunend, met respect voor elkaars eigenheid en wortels. Hier moet verzuiling of corporatisme regionaal kunnen overstegen worden”, verwijst de algemene directeur naar de bestaande associaties. “De associaties remmen de samenwerking af tussen instellingen die niet tot dezelfde associatie behoren, maar wel dicht bij elkaar liggen.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Declercq

    Ik denk dat je gelijk hebt. Samenwerking tussen ‘peers’ zal m.i. veel meer uitdaging vergen maar inspirerender werken.