Het zingen van Gorky’s Mia wordt naar een volgend niveau getild: elke avond live vanop de Beiaard

Beiaardier Kenneth Theunissen speelt voortaan om de twee dagen Mia, om 19 uur. De andere dagen doet hulpbeiaardier Jakob De Vreese dat.
Didier Verbaere Beiaardier Kenneth Theunissen speelt voortaan om de twee dagen Mia, om 19 uur. De andere dagen doet hulpbeiaardier Jakob De Vreese dat.
Isolatie doet vreemde, maar ook leuke dingen met de Gentenaars. Sinds kort wordt elke avond om 19 uur het lied Mia van Gorki gezongen uit ramen en in livings overal in de stad. “Waarom zouden we dat niet vanop het Belfort laten klinken?” opperde Stephanie D’Hose (Open Vld). Dus vanaf vrijdagavond zal het lied elke avond om 19 uur live vanop de Beiaard klinken.

“Dat kan natuurlijk alleen dankzij onze beiaardier en de hulpbeiaardier”, zegt Sami Souguir, schepen van Cultuur. “Want wij hebben in Gent geen automatische trommel. De liedjes die elk uur gespeeld worden, moeten handmatig geprogrammeerd worden, met een hoop pinnetjes op de grote trommel. Daarom veranderen we die maar om de twee jaar. Maar beiaardier Kenneth Theunissen en hulpbeiaardier Jakob De Vreese zijn bereid afwisselend elke dag het Belfort te beklimmen. Zo zal elke avond om 19 uur Mia live gespeeld worden op onze Gentse beiaard.”

Dat niemand buiten mag, is op zich een beetje jammer voor het project. “Maar ook daarvoor is er een oplossing”, aldus Souguir. “Ik roep iedereen die in de buurt van het Belfort woont om het gebeuren elke avond te delen via Facebook Live. Zo kan iedereen mee genieten. En mee zingen natuurlijk.” Stephanie D’Hose belooft alvast zo’n Facebook live.

De rubriek ‘Creatief met Corona’ is alvast weer een item rijker. Tot vanavond, 19 uur!

Sami Souguir en Stephanie D'Hose.
RV Sami Souguir en Stephanie D'Hose.