Het is weer druk in Gent

ODEGAND, AUTOLOZE ZONDAG EN CULTUURMARKT PALMEN CENTRUM IN

Enkele medewerkers timmeren aan het podium op de Gras- en Korenlei.
Foto Masscho Enkele medewerkers timmeren aan het podium op de Gras- en Korenlei.
Er bestaat voor dit weekend geen enkel excuus om niet naar Gent te komen. Alleen wie rust en stilte zoekt, blijft beter weg. Want dit weekend is er in Gent zo veel te doen, dat het bijna niet meer bij te houden is. Wij zetten alle evenementen op een rij.

4 ODEGAND: Het culturele evenement palmt vanmiddag en vanavond de gehele binnenstad in. Alle 8.000 tickets voor de binnenvoorstellingen zijn verkocht, maar laat dat de pret niet bederven. Van 13 tot 18 uur valt er op elk plein wel iets muzikaals te zien of te beleven. Om 18 uur komt het er op aan zo snel mogelijk te (gaan) eten, want om 20.30 uur begint het gratis spektakel opnieuw. Dan is alles geconcentreerd aan de Gras- en Korenlei. Eigenlijk is het een voorprogramma voor het slotspektakel om 22 uur. Dan treedt Flip Kowlier op, samen met een 40-koppig orkest 'Casco Phil'. En vuurwerk is er uiteraard ook. OdeGand is nog steeds de start van het Festival van Vlaanderen.


4 CULTUURMARKT: Op de Kouter strijkt ook de Cultuurmarkt neer. Daar zijn alle programma's van alle culturele instellingen van Gent voor het komende seizoen verzameld. En ze gaan ecologisch. Sommige programma's worden zelfs gestempeld op bladeren die van de bomen vallen.


4 ODEGAND FOR KIDS: Zondag doet OdeGand alles nog eens over in 't klein. Dan zijn er allerlei avonturen te beleven aan de Gras- en Korenlei, met animatie. Wie een ticket heeft, kan ook inschepen voor een boottochtje van een uur, waarbij vier concertjes gepasseerd worden. Een aanrader voor kids vanaf 4 jaar.


4 AUTOLOZE ZONDAG: Morgen wordt het centrum van Gent autovrij gemaakt. Het gebied dat ontoegankelijk wordt gemaakt zal kleiner zijn dan vorig jaar, maar het wordt beter afgesloten. In ruil wordt ook het centrum van Drongen verkeersvrij, en wordt het gehele Antwerpenplein (de Dampoort) autovrij. In het centrum is er uiteraard vanalles te doen. Onder de Stadshal worden fietsen verhuurd, van op de Korenmarkt vertrekken fiets- en wandeltochten. Een fiets laten herstellen, een elektrische fiets of een fiets uit (over)grootmoeders tijd testen, het kan allemaal. Stadscollectief gURBS tovert intussen de Dampoort om tot een plaats om te fietsen, te picknicken, muziek te spelen en zelfs krijttekeningen te maken.


4 HEL VAN GENT: Als er toch ergens snelheid gemaakt wordt op autoloze zondag, zal het wel aan Sint-Jacobs zijn. Want daar heeft opnieuw de Hel van Gent plaats, een ludieke straatrace op kasseien. Het startschot wordt gegeven om 15 uur op de Vlasmarkt.


4 OPEN MONUMENTENDAG: Genoeg van de buitenlucht? Geen probleem. Het is zondag ook nog eens Open Monumentendag. Onder meer de paardenstallen van het Gravensteen, de Baudelokapel die binnenkort gerestaureerd wordt, de Bank van de Arbeid en de materniteit van de Bijlokesite zijn te bezoeken. Alle info: www.openmonumenten.be


Je kan ook nog altijd naar de Blaarmeersen.